Отидете към основна версия

10 276 31

Вежливостта зад волана може да бъде опасна

  • вежливост-
  • шофиране-
  • пътни инциденти

Експерти предупреждават, че прекалената учтивост може да доведе до инциденти, както и до агресивно шофиране

Снимка: Shutterstock

По пътищата има много агресия и водачите постоянно се приканват не само да спазват правилата за движение, но и да бъдат учтиви към останалите участници в движението. Прекомерната учтивост обаче може да доведе до инциденти. Това са установили германски експерти от ADAC, които онагледяват твърдението си с два конкретни случая.

Например, автомобил се движи по път, по който не е предвиден пешеходен преход, но има човек, който трябва да пресече точно на това място. Той прави крачка към пътя и шофьорът решава да спре, за да премине човекът. В същото време не отчита факта, че автомобилите, които се движат зад него, не очакват подобни действия от негова страна. В резултат на това се случва произшествие, при което пешеходецът също може да бъде ранен. В тази ситуация водачът става съучастник в пътно нарушение.

Другата ситуация е когато шофьорът се движи по главен път и изведнъж решава да се откаже от правото на приоритетно преминаване в полза на кола, приближаваща се от второстепенен път. В някои случаи това може не само да доведе до взаимно неразбиране, но и да предизвика извънредна ситуация. Следователно на пътя водачът трябва не само да разбере логиката на развитието на пътната обстановка, но и да оцени реакцията на другите към действията му.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини