6 Юли, 2018 10:18 5 891 8

Защо ни се приспива зад волана?

  • сънливост-
  • шофиране-
  • водачи-
  • автомобили
Защо ни се приспива зад волана? - 1
Снимка:Shutterstock

Отговор на този въпрос дадоха учените от Техническия университет в Мелбърн (Австралия). Според тях основната причина за сънливостта на много хора зад волана се крие в естествени нискочестотни вибрации.

В изследването на австралийските учени взимат участие 15 доброволци, които сядат в специален симулатор, имитиращ монотонното движение по извънградски път. Някои от доброволците са подложени на въпросните нискочестотни вибрации (4-7 херца).

По време на теста учените следят ритъм на сърцето. Оказва се, че тези от доброволците, които са подложени на вибрации още след 15-тата минута започват да изпитват сънливост, след 30 минути степенната нараства двойно, а след час заспиват.

Интересен факт е, че подобно въздействие върху голяма част от водачите имат само такива нискочестотни вибрации. При друга честота на вибрациите водачите не се унасят, а напротив - разсънват се и стават по-бодри.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дионтей

    12 0 Отговор
    Усети ли се умора или спираш да подпише малко или някой те сменя зад волана. Не трябва да се чака, защото скоро след това идва и заспиването.
  • 2 Дионтей

    1 0 Отговор
    Поспиш*
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 GTE

    11 0 Отговор
    Много помага, човек да се освежи, като се наплиска с хладка вода, като си бие лекичко по два шамара и като се събуе и покара бос, само с чорапи или с удобни сандали или джапанки. Последното се практикува особено много от шофьорите на дълги дистанции.
    Разбира се спиране на сянка, глътка кафе и разхлаждаща напитка, протягане освежават неимоверно. Както и малко гимнастика, клякания, за да се разджижи кръвта.
  • 5 Василевс

    11 0 Отговор
    Баща ми беше шофьор и понеже като малък постоянно ме гонеха от детската градина за добро поведение, той ме взимаше в камиона и като усетех сладкия аромат на дизел и бавните обороти, почти веднага заспивах. Така е и до ден днешен. Затова карам Форд бензин, не мирише, двигателят почти не се чува и друса яко. Просто не ти дава да заспиш!))))
  • 6 Тоягата

    4 1 Отговор
    Моят опит показва, че приспи ли ти се, нищо не помага- отворени прозорци, силна музика, пляскане, Боденец, мирна на очи - секс 10 Мин. пак тая. Единствено ме задържа малко една люта дъвка и пак ще заспя. Или гледай да спираш скоро и да дременш малко и си у батака.. много пъти го има при мен 1секунда задрямване...след това ми се вдига тонуса(като се усетя че съм задрямал и си представя канафкато) и мога да карам още известно време, но е тоя случай се моли да имаш супер ангел спасител, че белите стават много бързо..

    Коментиран от #7

  • 7 Тоягата

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тоягата":

    Голям смях с тия автоматични речници... Боденец- бодене! Мирна-миене! Секс - след! Това е преводът!
  • 8 Стар тираджия

    2 2 Отговор
    Сядаш по турски,палеца на крака в задника,ако не помогне вадиш го от там и в устенцето,гаранция няма да заспиш