Отидете към основна версия

11 725 42

Audi ще бори BMW с Q2, Q4, Q6, Q8 и Q9

  • audi-
  • q4-
  • q6
Audi Q2

 

Добре известно е, че през последните десетина години возилата от т.нар. SUV-сегмент набират все по-голяма популярност. В сравнение със своите преки конкуренти в лицето на Mercedes-Benz и BMW, марката Audi обаче закъсня с ваденето на кросоувъри. Първият SUV с четири кръга на радиаторната решетка се появи на бял свят преди осем години. Това беше моделът Q7, който беше последван от по-малките Q5 през 2008-а и Q3 през 2010 година. В момента това не е достатъчно и BMW определено са лидер в този сегмент. От Audi обаче искат да променят това статукво. За целта в Инголщат усилено се работи върху кросоувъри с индекси Q2, Q4, Q6, Q8 и Q9.
Инголщатци започнаха разширяването си на SUV-гамата, като съвсем наскоро извадиха наточените версии SQ5 и RS Q3. С това идеите на Audi не се изчерпват и те са си поставили за цел до 2020 година да представят и останалите гореспоменати модели с индекс Q, като по този начин целят да отнемат лидерството от BMW. Според информация на изданието BusinessWeek, което се позовава на вътрешнозаводска информация, компанията вече е готова с разработките на Q2, Q4 и Q6. Тези три модела на практика ще представляват по-спортни версии на вече съществуващите кросоувъри Audi Q3, Audi Q5 и Audi Q7, съответно.
Според същата информация, компактният Q2 ще бъде базиран на миналогодишния концепт Crosslane Coupe, а Q6 и Q5 ще се произвеждат в завода на марката в Мексико. Що се отнася до най-големите Q8 и Q9, то тяхната поява е насрочена за по-късен етап. Според френското издание L'Automobile Magazine Audi Q8 ще се появи през 2015 година, но доста от специалистите са скептични относно тази дата. Относно бъдещият флагман Q9 се спекулира, че той ще се лансира в два варианта - къса база, която ще се конкурира с Mercedes-Benz GL и дълга, която ще съперничи с автомобили от рода на Cadillac Escalade или Infiniti QX56. И двете версии ще са по-големи от сегашното Q7.
Това е само част от битката между Audi и BMW. Ще припомним, статистиката за януари 2013-а сочи, че в т.нар. премиум сегмент има нов лидер по продажби. Със 107 276 реализирани автомобила (12% повече в сравнение с миналата година) BMW е отстъпила първото място на Audi, която е продала 111 750 коли (ръст от 16%). Баварците окупираха върха през 2005-а и от тогава досега бяха несменяем шампион сред луксозните производители. Баварците обаче едва ли ще оставят нещата така. Mercedes-Benz също не са за пренебрегване, защото и те и баварците имат същите сериозни планове по отношение, както на SUV-сегмента, така и за останалите модели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини