Отидете към основна версия

13 569 35

VW-то с еднолитров разход влиза в серия

  • volkswagen-
  • xl1-
  • женева 2013

След години на спекулации, слухове и изпитания "еднолитровият" автомобил на Volkswagen влиза в серийно производство, обявиха от Волфсбург. Проектът, започнат с прототипа на кола с разход под 1 литър на 100 км от 2002-ра, ще бъде финализиран идния месец на салона в Женева.

XL1 ще бъде най-икономичният и най-обтекаем сериен модел в историята на автомобилостроенето. Заводската версия на колата ще изразходва 0.9 л нафта на 100 км., благодарение на хибридна задвижваща система, която VW доскоро отричаше яростно.

Хибридът XL1 ще може да изминава 50 км само на ток. За феноменално ниския разход на гориво ще помага коефициентът на въздушно съпротивление от 0.189.

XL1 ще бъде задвижван от двуцилиндров дизел с мощност 47 кВт и електромотор с 27 к.с., захранван от йон-литиеви батерии. Сумарната мощност на двата агрегата осигурява ускорение до 100 км/ч за 12.7 секунди и максимална скорост над 160 км/ч.

Volkswagen отказва информация за планирания производствен обем на XL1 . Засега се знае единствено, че най-икономичният автомобил в историята ще се произвежда ръчно. Цена също не се съобщава, което кара мнозина експерти да спекулират с шестцифрени суми в $.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини