Отидете към основна версия

8 092 38

Най-опасните неща, които НЕ трябва да правите по време на шофиране

  • шофиране-
  • забрана-
  • неправилни неща-
  • колан-
  • алкохол-
  • наркотици
Снимки: Shutterstock

Свидетелство за управление на МПС е нещо, което по-голямата част от младежите придобиват още с навършването на 18-годишна възраст без реално да разбират колко отговорна и важна задача е то. Наред с младите шофьори, така и голяма част от тези с повече опит допускат умишлени или неумишлени грешки, които могат да доведат до инциденти във всеки един миг.

Именно затова ще ви представим няколко неща, които не трябва да правите по време на шофиране, а макар и анонимно, очакваме да си признаете колко от тях сте правили вие и дали си давате сметка за това колко опасни са те.

Употреба на алкохол или упойващи вещества

Започваме с една от най-често срещаните грешки при шофиране, а именно сядането зад волана след употреба на алкохол и или упойващи вещества. Твърдението, че „от две-три бири няма какво да стане“, всъщност може да се окаже фатално в някои ситуации и да ни предизвика редица главоболия, които лесно могат да бъдат избегнати.

Шофиране при умора

Изненадващо или не, умората също има голямо значение. Шофирането когато сте много изморени също не е препоръчително. Статистически данни показват, че шофиране след пет часа сън е също толкова опасно, колкото карането след употреба на алкохол.

Неправилната употреба или неслагането на колан

Неправилната употреба или неслагането на колан по време на шофиране. Освен, че ще ви докара проблеми с органите на реда, неправилното или въобще неслагането на колан по време на шофиране е грешка, която може да коства живота ви при катастрофа.

Използване на мобилен телефон или друго устройство

Смартфонът е неизменна част от ежедневието на повечето модерни хора и най-вероятно повечето от вас са се „хващали“, че го използват неправилно по време на шофиране. Прочитането на съобщение, изпращане на кратък отговор или дори набирането на телефонен номер отнема от вниманието ни, което само по себе си е опасно.

Шофиране с неизправен автомобил

Дори шофьорът да е в отлично състояние и да не прави изброените грешки по време на шофиране, то автомобилът също трябва да е в добро състояние, годно за условията на пътя. Игнорирането на проблеми или светещи лампи по таблото не вещае нищо добро.

Хранене по време на шофиране

Това най-вероятно не се смята за голям проблем от повечето хора, но хапването докато шофирате също може да донесе проблеми. Със сигурност отделяте поне едната си ръка от волана, а също така и част от вниманието си от пътя, докато хапвате иначе вкусен сандвич.

Шофиране с прекалено висока или прекалено ниска скорост

Несъобразената скорост е може би най-честата причина за катастрофите по българските пътища. Шофирането с прекалено висока скорост и неспазване на ограниченията е грешка, която всеки е правил, но както знаем това крие своите рискове. На обратния полюс, шофирането с прекалено ниска скорост е също толкова опасно, макар на пръв поглед да не изглежда така.

Качване на краката на таблото

Това не се отнася за шофьора, а по-скоро за пасажера до него, но качването на краката на таблото по време на движение е абсолютно недопустимо, колкото и удобно да изглежда. При инцидент шансът да направите фатално счупване е голям, без дори да споменаваме airbag-а, който се отваря точно под краката ви, когато те са на таблото.

Предоверяване на системите на автомобила

По-голямата част от новите автомобили вече разполагат с различни системи за контрол на скоростта, следене на дистанцията и дори почти автономни функции. Въпреки това, всички тези системи разчитат на технология, която както знаем все още не е безгрешна и може да ни подлъже. Колкото и удобни да са тези функции, то никога не трябва да им се доверяваме на 100%.

Очакваме да прочетем и вашите предложения за това какво не трябва да се прави по време на шофиране в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини