Отидете към основна версия

3 869 25

Tesla трябва да плати близо 120 милиона евро заради расистки скандал

  • tesla-
  • model s-
  • скандал-
  • расистки скандал-
  • глоба-
  • дело

Работник в един от заводите на марката заведе дело и го спечели

Снимки: Tesla

Адвокатите на Tesla работят упорито през последните няколко седмици, след като едва преди няколко дни ви разказахме случая на китайски гражданин на когото от марката изплатиха 200 хиляди евро поради проблеми с употребяван Model S.

Сега хората на Мъск са въвлечени в още по-голям скандал, който ще им струва близо 120 милиона евро, след като бивш работник във фабриката във Фриймонт заведе дело срещу компанията. Оуен Диас постъпва на работа в завода на Tesla, чрез външна фирма през 2015 година, а работата му е да се грижи за асансьорите във фабриката, предава CNBC.

Във времето в което Диас бил на работа, твърди, че постоянно чувал обидни епитети за себе си на расова основа, а в тоалетните на фабриката откривал обидни думи, надписи и нацистки символи. В съда Диас признава, че това го принуждавало често да плаче на стълбите. Той допълва, че откакто това се случва той губи още съня и апетита си.

Въпреки, че от Tesla нямат прес отдел вече година, случаят бързо бе коментиран от вицепрезидента – Валери Уоркман. Тя присъства на всички заседания на съда и коментира, че обидите с „дума започваща с „н““, всъщност са дружелюбно обръщение използвано и към други афроамериканци във фабриката. Тя коментира още и обидните надписи и знаци, като каза, че са премахвани по възможно най-бързия начин.

Уоркман допълни, че дори по време на престоя на Диас във фабриката на Tesla, той е подал три жалби, които са разгледани възможно най-бързо и поради тази причина са уволнени трима души. Въпреки, че тогава Диас е съгласен с действията на компанията, той все пак е завел дело срещу нея, а както става ясно, то вече е и спечелено. Така в момента Tesla трябва да плати около 6 милиона евро обезщетение на Диас, както и около 114 милиона евро глоби.

Това не е първия такъв случай за компанията на Мъск, след като по-рано тази година от компанията изплатиха 1 милион долара обезщетение на друг свой работник, а към момента има подаден и колективен иск в съда в Оукланд за друго дело.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини