Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 12:24 3 857 25

Tesla трябва да плати близо 120 милиона евро заради расистки скандал

  • tesla-
  • model s-
  • скандал-
  • расистки скандал-
  • глоба-
  • дело

Работник в един от заводите на марката заведе дело и го спечели

Tesla трябва да плати близо 120 милиона евро заради расистки скандал - 1
Снимки: Tesla

Адвокатите на Tesla работят упорито през последните няколко седмици, след като едва преди няколко дни ви разказахме случая на китайски гражданин на когото от марката изплатиха 200 хиляди евро поради проблеми с употребяван Model S.

Сега хората на Мъск са въвлечени в още по-голям скандал, който ще им струва близо 120 милиона евро, след като бивш работник във фабриката във Фриймонт заведе дело срещу компанията. Оуен Диас постъпва на работа в завода на Tesla, чрез външна фирма през 2015 година, а работата му е да се грижи за асансьорите във фабриката, предава CNBC.

Във времето в което Диас бил на работа, твърди, че постоянно чувал обидни епитети за себе си на расова основа, а в тоалетните на фабриката откривал обидни думи, надписи и нацистки символи. В съда Диас признава, че това го принуждавало често да плаче на стълбите. Той допълва, че откакто това се случва той губи още съня и апетита си.

Tesla трябва да плати близо 120 милиона евро заради расистки скандал

Въпреки, че от Tesla нямат прес отдел вече година, случаят бързо бе коментиран от вицепрезидента – Валери Уоркман. Тя присъства на всички заседания на съда и коментира, че обидите с „дума започваща с „н““, всъщност са дружелюбно обръщение използвано и към други афроамериканци във фабриката. Тя коментира още и обидните надписи и знаци, като каза, че са премахвани по възможно най-бързия начин.

Уоркман допълни, че дори по време на престоя на Диас във фабриката на Tesla, той е подал три жалби, които са разгледани възможно най-бързо и поради тази причина са уволнени трима души. Въпреки, че тогава Диас е съгласен с действията на компанията, той все пак е завел дело срещу нея, а както става ясно, то вече е и спечелено. Така в момента Tesla трябва да плати около 6 милиона евро обезщетение на Диас, както и около 114 милиона евро глоби.

Това не е първия такъв случай за компанията на Мъск, след като по-рано тази година от компанията изплатиха 1 милион долара обезщетение на друг свой работник, а към момента има подаден и колективен иск в съда в Оукланд за друго дело.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    38 0 Отговор
    Как нашите КИФЛИ не са се сетили да съдят стотиците заведения, хотели и пр. заради обидна думичка с К , която ги натъжава 😉😉😉😉
  • 2 БатП

    46 2 Отговор
    Хаха, черньо бил доволен от предприетите мерки, ама 6 години по-късно се сетил как плакал на стълбите и решил да заведе едно тънко дело за 6 милиона. Пък държавата, понеже ще прибере 114 милиона от глоби, що да не му удари едно рамо? Айде стига вече, съвсем превъртяха играта с тая толерантност. Ако колегата ми нарисува в кенефа една свастика, аз мога ли да осъдя шефа си за расизъм към другия колега, дето е лилав?

    Коментиран от #15

  • 3 White lives matter

    33 1 Отговор
    Голям бизнес започнаха черните спекулирайки с кожата си !
  • 4 читател

    25 2 Отговор
    В САЩ е пълно е с такива мошеници, които гледат да искарат пари от дарения или дело за дискриминация.
    Спомням си един случай, за една американка от еврейски произход.
    Хванаха е, че сама си драска свастиките.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сила

    20 2 Отговор
    като се сетя че ПКП беше шеф на парламента губя апетит и често плача скришом на стълбите на НС
  • 7 провинциалист

    17 0 Отговор
    Има ли бял да е спечелил дело за расистко отношение?
  • 8 за какво ще отидат

    7 0 Отговор
    парите ми е интересно
  • 9 АПАРТЕЙД

    14 0 Отговор
    Плаче на стълбите плаче и чуе разни неща. Що не си е сменил работата?

    Коментиран от #11

  • 10 Следващия закон в Ам

    9 0 Отговор
    Всички бели да се боядисат с черна боя. Така ще има равноправие
  • 11 Пак са пропуснали половината факти

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "АПАРТЕЙД":

    Всъщност толкова е бил обиден, че не само че не е напуснал работа, в която между другото не е била в Тесла, а асансьорна фирма подизпълнител, но също така е препоръчал на семейството си да постъпят на работа в Тесла и жена му и дъщеря му са работили там. Също така е признал че никой не се е обърнал с обръщението негър лично към него а е чувал тези обръщения между колегите които също били негри и се обръщали така помежду си. И шест години по-късно се сетил, че бил много обиден докато от неговата фирма са го изпратили да монтира асансьори в Tesla. Също така в статията са забравили, ама съвсем случайно разбираш ли, да споменат, че от Tesla са споменали че преди шест години е имало подобни проблеми, но оттогава насам след взетите мерки обстановката е много по-дружелюбна към всички раси и полове. И изведнъж някой се е сетил да намери бивш работник на Тесла който преди шест години е подал жалба, която е била напълно удовлетворена дори по негови думи, за да го направи мъченик, да приберат едни милиони от Тесла. Като сте се именували факти, не крийте повечето факти от новините!

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пак са пропуснали половината факти":

    Адвокатът на Тесла се появи хахах

    Коментиран от #13, #14

  • 13 АПАРТЕЙД

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    А ти адвоката на Педро ли си?
  • 14 Е така де!

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Сам си направи изводите защо Тесла има нужда от адвокат в статиите написани тук за нея? Журналистчетата все "забравят" да споменат нещо или "без да искат" се объркват.
  • 15 стоян

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "БатП":

    До 2 ком - има адвокати и там и у нас които се самопредлагат за проценти от спечелено дело по такива и други застрахователни дела-черния са го намерили за да спечелят от него
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Eugeni

    9 1 Отговор
    Ако преди време техните предшественици не бяха преместени от Африка в Америка, сегашните негритянски "американци"още щяха да скитат боси из африканските джунгли. Така че не виждам за какво толкова се оплакват.
  • 18 Истински

    13 0 Отговор
    Просто не наемайте мамуните на работа и няма да имате проблеми
  • 19 бай Даньо

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "Пак са пропуснали половината факти":

    Ти Ганчо вероятно смяташ че американския съдия присъдил 137 млн обезщетение е идиот подобно на събратята ти от тоя форум !? Страхливия расист Ганчо яде редовно бой в собствената си държава от по долната порода според него която е пророкувано да наследи територията ... какво да кажа повече за справедливостта!?
  • 20 бай Даньо

    0 6 Отговор
    Днес имам още една новина разочарование за Ганчо расиста, пак от Калифорния. Губернатора със закон връща собствеността на едно черно семейство така наречения Брус плаж в Манхатън Бийч. Днес е център за обучение на "спасители на плажа" с невероятна гледка на невероятно място... Бил е единственото място където черни са имали достъп до плажа на други места е имало бариери да не ги допускат ... защото в Америка няма и не е имало расизъм!? Преди 100 години расистите са откачили и със законови маневри и заплахи от ККК за принудили семейството да "продаде" имота за $14 000 , днес струва $75 млн. Това било само началото . Разправят че белите расисти са придобили с подобни методи земи и имоти на черни в тъмните години на расизма за над $1 трилион долара ... защото в Америка няма и не имало расизъм!? Честито на победителите!
  • 21 pbdan

    8 1 Отговор
    Ние как се отнасяме към бившите си поробители (турци и гърци) в момента? Караме ли ги да ни се извиняват на всяка дума за 5 или 2 века робство? Да смятаме ли, че негрите са страдали повече за 150г. отколкото ние за 700г.? Сега сме 5млн. българи и 1млн. турци и сме им дали права като нашите, че и повече. Имат си и ДПС, а даже чрез почетният им председател ни управляват. Ние не сме робовладелска нация, може би защото сме били роби и знаем колко е лошо. Никого не сме довели насила в България - турците са ни владяли, а циганите са дошли сами. По толерантен народ от българския няма. Когато турците са клали и гонили българите от Беломорска Тракия, ние да не би да сме си го върнали на турците в Делиормана и кърджалийско? Били сме и във война с тях и пак не сме посягали на турското малцинство.Къде повече толерантност?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РАДЕВ

    2 0 Отговор
    Я , ДА НЕ Е НЯКОЙ НОРВЕЖКИ РОМ ДА СЕ ВЪЗПЛАМЕНИЛ ОТ ТЕЗИ ТЕСЛИ ? , АМИ ТОВА ТЕСЛА НЕ БЕШЕ СТРОИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТ С ДЪРВЕНА ДРЪЖКА ? !!!❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️!!!.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Албинос

    2 0 Отговор
    Защо се обижда , че е бил наречен НЕ-гър ? Ако е такъв , това обида ли е ? По тази логика да сменим имената на държавите Ни-герия , Ни-гер , Монте Нег-ро ! Абсурдна толерантност !