Отидете към основна версия

7 800 14

Ето го новото крос-купе на Skoda, което ще е по-евтино от стандартния Enyaq

  • skoda-
  • coupe-
  • iv

Остават само 20 дни до премиерата на електрическия автомобил

Skoda продължава да подхранва обществения интерес към Enyaq Coupe iV - купе версия на първия си електрически кросоувър, Enyaq. В очакване на своя дебют, който ще се състои на 31 януари 2022 г. в Прага, чешката марка публикува дизайнерски скици на иновацията в три четвърти изглед отпред. На една от тях, за да покаже приемственост, Enyaq Coupe iV е поставен до купето Popular Sport Monte Carlo - един от най-необичайните модели на Skoda от 30-те години на миналия век.

В допълнение към наклонения покрив и отсечената кърма, моделът, наподобяващ купе, се отличава с дължината на каросерията, увеличена със символичните четири милиметра, както и с по-големи колела: размерите им варират от 19 до 21 цола, докато „обикновеният“ Enyaq е оборудван само с 18-инчове. Задната част не се вижда на скиците, но се отбелязва, че върху нея е поставен същият надпис Skoda, отстрани на който е С-образният фирмен светлинен подпис.

Enyaq Coupe iV отбеляза и една от най-ниските аеродинамични характеристики в класа - 0.234 (0,27 за Enyaq). Благодарение на това пробегът с едно зареждане ще се увеличи: крос-купето ще може да измине до 535 километра по цикъла WLTP - 25 километра повече от версията на кросоувъра Enyaq. В резултат на редизайна на линията на покрива обемът на багажника обаче е намалял с 15 литра - до 570.

Известно е, че вече в "базата" Enyaq Coupe iV ще получи панорамен покрив, както и LED оптика. Срещу доплащане Skoda ще предложи матрична осветителна технология. Версията с един двигател с мощност 179 конски сили, съчетан с батерия от 62 киловатчаса ще бъде базова. В "средната" версия крос-купето ще получи мотор с мощност 204 конски сили и батерия от 77 киловатчаса, а най-мощната модификация ще се задвижва от два електромотора, които ще са със системна мощност 265 конски сили.

Дебютът на електрическата кола ще се състои на 31 януари в Прага, като продажбите в Европа ще стартират преди края на първото тримесечие на тази година. Вероятно цената ще бъде не по-ниска от тази на Enyaq. В същото време Skoda продължава да изпитва затруднения поради недостига на компоненти, което се отрази сериозно на обемите на производството през изминалата година. Конвейерите на марката бяха спрени принудително - престой, който продължи от 23 декември 2021 г. до 10 януари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.

Свързани новини