Отидете към основна версия

6 386 9

Историята на един стар автобус, продаден за... 1.3 милиона долара

  • автобус-
  • white model 706

Във Флорида рядък автобус White Model 706 от 1936 година беше продаден на търга Mecum. Любопитното е, че за него бяха платени 1.3 милиона долара, въпреки факта, че първоначалната му цена е само 150 хиляди долара.

Автобусът White Model 706 е наистина интересен. Външният му вид е разработен от един дизайнер с украински корени. Името му е Алексей Сахновски, а неговата история е но по-малко интересна от автобуса, който създава.

Граф Алексей Сахновски е представител на знатно казашко-благородно семейство. По бащина линия негов предтеча е писателят Николай Гогол. А майка му е внучка на известния производител на захар и филантроп Артем Терещенко.

През 1918 г. младият граф е принуден да избяга от болшевиките в Швейцария, където започва да проектира масови леки коли. След това Сахновски се премества в САЩ, където пък проектира много интересни и екзотични автомобили.

През 1936 г. американската компания White възлага на Алексей Сахновски (който тогава си сътрудничи с каросерийното ателие на Бендер) да проектира туристически автобус за американските национални паркове.

Така той създава модел 706 с плъзгащ се платнен покрив и четири врати от дясната страна. Кабината побира 14 пътника, а автобусът се задвижва от 5.2-литров бензинов двигател с мощност 94 конски сили.

Всички произведени 500 екземпляра от модела 706 са отишли ​​в националните паркове на САЩ. Този конкретен автобус е превозвал екскурзианти в известния парк Йелоустоун. А наскоро е възстановен в първоначалното си състояние. Между другото, някои модели 706 все още са в експлоатация.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.

Свързани новини