Отидете към основна версия

5 904 44

Европейците (но не и българите) са готови да плащат повече за по-малко замърсяващи автомобили

  • европа-
  • нови автомобили-
  • euro 7-
  • вредни емисии

Проучване сред над 8 000 души от седем страни от Европейския съюз (ЕС) показва, че западноевропейците са готови да купуват по-скъпи коли, но те да са по-екологични. Анкетираните са попитани дали производителите на автомобили трябва или не трябва да бъдат законово задължени да намалят замърсяването от новите бензинови и дизелови автомобили, доколкото е технически възможно, и резултатите са доста изненадващи, предвид гледната точка на повечето българи.

Над три четвърти от анкетираните искат автомобилните производители да продават, макар и по-скъпи, по екологични автомобили! Хората от ЕС искат да плащат повече за по-чисти автомобили. Предвид самият въпрос на анкетата и факта, че общият размер на извадката е 8 228 възрастни хора, това говори много за това, за което се подготвят пазарите от ЕС, което искаме или не, ще засегне и нашите пазари на нови автомобили.

Интервюиращите също така казват на хората, участвали в проучването , че производителите на автомобили могат значително да намалят замърсяването на автомобилите за по-малко от 500 евро, което би било по-евтино от доплащането за специална боя, например. След това те са попитани дали биха били готови да платят тези допълнителни разходи и почти 65% казват, че с радост биха покрили допълнителните разходи.

Като се има предвид, че въпросите са зададени на хора от Италия, Франция, Испания, Полша, Румъния, Германия и Чехия, изглежда, че европейската общественост е готова за по-скъпи автомобили. Повече от 77% от анкетираните са съгласни, че автомобилите трябва да отговарят на минималните законови граници на замърсяване, независимо как, кога и къде се карат.

Ще припомним, че се очаква Европейската комисия да обяви нови стандарти за замърсяване на автомобилите. Стандартът Евро 7 ще включва още по-строги ограничения по отношение на емисиите на CO2 и други вредни газове. Документи, изтекли в публичното пространство, показват, че еврократите смятат, че налагането на Евро 7 ще означава увеличение на цената на нов автомобил с минимум 500 евро.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини