Отидете към основна версия

8 041 19

Контрол над ситуацията: какво да правите, ако колата поднесе на пътя

  • поднасяне-
  • автомобили-
  • съвети

През зимата, през късната есен и началото на пролетта, рискът от поднасяне на пътя се увеличава. В тази ситуация е много важно да действате правилно и бързо. Ако се поколебаете, възможността за неконтролирано завъртане е голяма. А тази ситуация може да бъде особено опасна.

А знаете ли какво да правите, ако колата поднесе на пътя? Общата схема на действия в такъв случай, когато колата започне да поднася, зависи от това какъв вид задвижване има колата. Ето и няколко кратки съвета.

Автомобили с предно предаване

При този вид задвижване най-често поднася задния мост. За да поемете контрол над ситуацията, трябва да завъртите волана в посоката, в която колата се плъзга. И когато колата се завърти в обратна посока, трябва постепенно да върнете колелата в предишното им положение, но това трябва да става с плавни движения с волана.

Автомобили със задно предаване

В този случай трябва да завъртите волана обратно на посоката на поднасяне, но толкова, че ъгълът да е пропорционален на количеството приплъзване. Трябва също така да отпуснете газта. Спирачки не трябва да се натискат.

Автомобили със задвижване на всички колела

Когато колата започне да поднася, завъртете волана в посока на плъзгането, за да стабилизирате колата. Важно е в този момент да не отпускате педала за газта. Натискането на педала на спирачката също не се препоръчва.

Бъдете внимателни. Водачът може да се сблъска с екстремна ситуация във всеки един момент. Особено много опасности очакват шофьорите по хлъзгави или заледени пътища.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.

Свързани новини