Отидете към основна версия

16 437 29

Русия официално ще разреши "сивия внос" на автомобили

  • сив внос-
  • автомобили-
  • русия

Това ще позволи да се заобиколи забраната на западните компании за внос на техни продукти в Русия. Съответният проект вече е разработен от Министерството на промишлеността и търговията

Министерството на промишлеността и търговията на Русия разработи проект за решение за премахване на отговорността за паралелен внос. Тоест документ, който официално ще разреши вноса на стоки в Русия без разрешението на притежателите на авторските права, каза източник от правителството, цитиран от "Известия". Сега този документ се изработва от отрасловите министерства.

Към днешна дата за доставка на продукти в страната без разрешение на собственика на марката е предвидено задължението да му се изплати обезщетение до 5 милиона рубли, а стоките трябва да бъдат унищожени. От ведомството уточниха, че отмяната на отговорността няма да засегне вноса на всички продукти, а само на тези, които са "необходими за насищане на потребителския пазар".

Тоест, се изготвя определен списък със стоки, разрешени за "сив внос". Очевидно е, че в него ще попаднат резервни части и компоненти за автомобили, както и самите автомобили. Как обаче подобни стоки от други страни ще влязат на руския пазар е все още въпрос без ясен отговор.

Това, което се знае до момента е, че вече се появяват посредници за покупка на европейски стоки, научиха икономистите на РИА Новости. Само първо трябва да разберете дали официалният продавач наистина е напуснал Русия или просто „прекъснал работата“. Това ще стане ясно през май.

От ФАС подчертаха, че стандартите и изискванията за безопасност, качество и разрешителни за такива продукти ще продължат да се прилагат. В крайна сметка съществува риск броят на фалшивите стоки да се увеличи, тъй като марката няма да може да следи дали оригиналните продукти действително навлизат на пазара.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 50 гласа.

Свързани новини