Отидете към основна версия

5 257 5

Mercedes EQS SUV дебютира, за да диктува новата мода на пазара

  • mercedes-
  • eqs-
  • eqs suv-
  • лукс

Електрическият модел бе представен с мощност 546 конски сили

През изминалата година Mercedes показа луксозния електрически EQS, а преди броени минути германската марка официално представи и SUV версията със същото означение. Моделът пристига с подобрени нови технологии по отношение на задвижването, асистирането на водача и инфотеймънт системата. На практика новият EQS SUV предлага всичко, което стандартния EQS може да ви даде, но с по-големи размери и още повече лукс.

Кросоувърт е построен на същата модулна EVA2 платформа, като се предлага със задвижване на задния мост и задвижване на четирите колела, осигурено съответно от един или два електромотора. В началото ще се предлагат версиите 450+ и 580 4MATIC, съответно с мощност от 355 конски сили и въртящ момент от 568 нютон метра и 536 конски сили и 858 максимален въртящ момент.

От Mercedes обещават SUV-то да изминава 600 километра с едно зареждане, макар да не уточняват при коя от двете версии е измерен този пробег, но пък добавят, че на бърза зарядна станция, пробег от 300 километра може да бъде добавен в рамките на едва 15 минути. При зареждане от 10% до 80% на съответната станция с 200кВ това би отнело около 30 минути.

Екстериорът на EQS SUV копира този на лимузината, като тук наблюдаваме типичните за моделите от този клас арки на кланиците, пластмасови добавки на предната и задната броня, както и по-„балонест“ дизайн на купето. Това се отразява най-много на пространството в интериора, което както вече ви разказахме при нашата близка среща с EQS е в повече.

По отношение на интериора, EQS SUV не изненадва и също се предлага с така нареченият Hyperscreen, който комбинира 3 дисплея върху таблото с общ диагонал от 56 инча. Стандартно моделите се предлагат с 12.8-инчов инфотеймънт екран като при S-Klasse и 12.3-инчов екран пред шофьора. Седалки с охлаждане, масаж, панорамен таван и трети ред седалки са само част от екстрите, които могат да бъдат поръчани при конфигуриране на нов автомобил. EQS SUV получава и опцията за екрани за пътниците на втория ред седалки с два 11.6-инчови дисплея и малък таблет в подлакътника между двете седалки.

Технологиите разбира се, не спират само до тук, освен всички асистенти за водача, въздушно адаптивно окачване и други подобни „глезотии“, новият Mercedes може да научава навиците на различните шофьори, ако има такива и да им напомня за техни навици. Така например, ако колата запомни, че всеки вторник, когато се прибирате от работа, определен човек ви звъни, тя ще ви напомни, че това ще се случи малко преди събитието.

По отношение на другите два основни конкурента в този клас – BMW iX и Tesla Model X, EQS SUV е значително по-дълъг и висок от тях с дължина от 5.13 метра, ширина от 1.95 метра и височина от 1.73 метра. Междуосието е 3.2 метра. Все още няма официални цени за модела, но очакваме те да са близки до тези на седана. Повече за тях ще разберем в следващите месеци, преди първите доставки в началото на 2023 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини