Отидете към основна версия

19 255 40

Цената на бензина расте: "Карайте по-малко колата си или си купете велосипед"

  • бензин-
  • цена-
  • гориво

Съветва комикът Марк Къри

След изтощителни две години борба с глобалната пандемия се появи криза с чиповете. И точно тогава Русия почувства, че е идеалният момент да нахлуе в Украйна, а сега цялата автомобилна индустрия се разпада като домино. Освен това цените на бензина продължават да растат в световен мащаб. У нас психологическата граница от три лева отдавна бе премината, а само преди дни цените на бензина в САЩ достигнаха своя връх - 5 долара за галон.

Какво е решението. Едно позитивно и алтернативно такова даде холивудската звезда Марк Къри, който, въпреки че е комик, съвсем сериозно заяви пред TMZ във вторник, че хората трябва да спрат да се оплакват, да започнат да пътуват по-малко с автомобил или да карат велосипед.

Колкото и несправедливи да изглеждат думите на актьора, трябва да признаем, че той има право. С всичко, което се случва по света, анализаторите прогнозират, че цените на бензина ще продължат да се повишават през следващите месеци. Доклад за май на JPMorgan показва, че цените на бензина в САЩ могат да надхвърлят границата от $6.20 за галон до август.

Ще припомним, че един галон течност се равнява на 3.78 литра, което означава, че в момента литър бензин зад Океана се равнява на $1.32 или приблизително на 2.50 лева, а заплатите на американците са далеч по високи от средните за нашата страна. Какво да кажем ние в случая - съветът на Къри за велосипеда май трябва да стане задължителен у нас.

Цената на бензина е неделимо свързана с цената на суровия петрол. Всяко увеличение с 10 долара на цената на барел суров петрол добавя близо 25 цента към цената на галон бензин, съобщават от CNET . Въпреки че САЩ не внасят суров петрол от Русия, той се търгува в световен мащаб. Следователно всяка промяна на пазара изпраща вълни по целия глобален пазар.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Свързани новини