Отидете към основна версия

8 844 7

Шест задължителни стъпки при подготовката на автомобила за дълъг път

  • пътуване-
  • съвети

За опитните шофьори това е само като подсещане, но за голяма част от младите водачи на моторни превозни средства е нещо ново, което задължително трябва да знаят

Летният сезон все още е в разгара си и поради тази (а и не само) причина, решихме да ви припомним задължителните неща, които трябва да проверите по колата, преди да тръгнете на дълъг път. За опитните шофьори това е само като подсещане, но за голяма част от младите водачи на моторни превозни средства е нещо ново, което задължително трябва да знаят. Преди да тръгнете на път следвайте шестте задължителни стъпки, които са:

Джанти и гуми

Огледайте ги за визуални повреди, проверете налягането в гумите, както и дълбочината на протектора, която трябва да е минимум 1.6 мм. Не трябва да има т.нар. "балони" по бордовете на гумите. Проверете още дали балансиращите тежести и болтовете или гайките на колелата са на мястото си.

Спирачни накладки

Задължително проверете спирачните механизми. Започнете от ниво на спирачната течност, дискове и накладки. Ако износването на последните е значително, по-добре е да поставите нови преди път.

Течове

Обърнете сериозно внимание дали под колата има капки масло, антифриз, течност от сервото на волана или спирачна течност.

Радиатор

Огледайте или още по-добре промийте радиатора на двигателя и топлообменника на климатика.

Следвай правилата

Ако наближава периодична смяна на двигателно масло, по-добре е да го смените преди път. Допълнителни 2000 хиляди километра, например със старо масло ще навредят на двигателя.

Съдържание на багажника

В товарното отделение трябва да има комплект за първа помощ, пожарогасител и предупредителен триъгълник. По-добре е да добавите надеждно въже за теглене и да проверите резервната гума, крика и ключа за гуми. Ако двигателят гори масло, вземете допълнителна бутилка.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини