Отидете към основна версия

65 220 40

Тествахме най-луксозното ново Renault (вижте и БГ цените му)

  • renault-
  • austral-
  • тест

Austral е най-новото предложение на Режията

Мадрид, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Renault представи изцяло новия SUV Austral, за да замени леко уморения (макар и все още достатъчно популярен) Kadjar. Той наистина е и изцяло нов , базиран на платформата CMF-CD, използвана за най-новия Nissan Qashqai, като същевременно е оборудван с иновативен трицилиндров двигател с турбокомпресор и хибридна система с електрически мотор. Тези два двигателя са съчетани със седемстепенна автоматична скоростна кутия, като всичко това е насочено към семейства, които нямат време за каквито и да било лудории с плъгин хибридни системи, но все пак искат полупестеливо шофиране.

Заедно с новото инженерство, в тази кола се вижда и свеж подход към стила, с намеци за европейски Nissan Qashqai и с различия, които биха могли да отклонят хората от преки съперници като Kia Sportage, Skoda Kodiaq или, може би, Toyota RAV4. Наистина, версията на оборудване Esprit Alpine, която тествахме и която виждате на снимките, включва някои интересни акценти, главно след като влезете в салона, благодарение на които цялостният ефект е по-премиум от всички други настоящи модели в портфолиото на Renault. Така че, новият Austral със сигурност е стъпка нагоре, но дали ще е успех?

Отговорът на този въпрос все още не е еднозначен, като той ще бъде определен с времето, но първоначалните ни впечатления, след първите тестове на модела, са, че за разлика от Kajar, новият Austral има повече шансове за успех. Но е добре да се знае, че е изключително трудно да се отличиш от тълпата, ако създаваш ново SUV за пазар, който вече е пълен с такъв тип автомобили. От Renault обаче са свършили впечатляваща работа и Austral има достатъчно характеристики, които да го отличат от конкуренцията. Колата обаче си има и недостатъци.

Екстериор и интериор

Карахме Austral в изпълнение Esprit Alpine, ново ниво на оборудване, което предполага, че ще получите известно влияние от марката спортни автомобили и съответни лога по екстериора и интериора на автомобила. Цветовете, които французите лансират първоначално бяха матово покритие Satin Shale Grey и по-впечатляващото Iron Blue, което наистина изпъкваше в нашите очи още от пръв поглед. именно поради тази причина избрахме тестови автомобил, решен в новия син цвят.

Интересната цветова гама е добре контрастирана от 20-цолови алуминиеви джанти, LED фарове, освежени емблеми отпред и отзад, плюс страхотно изглеждащ набор от задни светлини, които предлагат фини дизайнерски решения, придаващи елегантен вид на екстериора на автомобила. Що се отнася до емблемите, то интерес представлява тази отпред, която вече е двуизмерна, по-голяма е, но в същото време е тонирана и се слива с радиаторната решетка.

Влизайки в салона се натъкнахме на множество тъмни детайли. Салонът е решен в черно и тъмно сиво - седалки, табло, тапицерии, кори на вратите... черното е навсякъде. Този нюанс се прекъсва от "хладни" сини шевове, които придават малко контраст и заедно с връзките от лъскава "пиано" черна пластмаса общият ефект определено е страхотен за очите. Салонът на Austral наистина изглежда премиум. Друг интересен акцент е воланът с неправилна форма, който на местата в долната си част, където рядко се пипа с ръце, е решен с алкантара.

В салона има и много добро амбиентно осветление, а отличните екрани, които са с много добра резолюция, подсилват този възторжен ефект. Въпреки че са доста опростени и изглеждат не много дълбоки, предните седалки са удобни и ергономични. Отзад има три отделни места за сядане, точно както бихте очаквали от SUV, предназначено за семейства.

Багажникът също е достатъчно солиден, с 555 литра обем, който се увеличава до 1 455 литра, като задните седалки се свалят надолу. Задният диван е и регулируем в предно задна посока и допълва функционалността на салона. Това, което не ни хареса бяха някои компромиси със сглобката на иначе качествените материали, което определено не подобава на автомобил, претендиращ за званието "най-луксозното Renault".

Двигател и ходови характеристики

При всички тестови Austral-и само цвета бе различен. Трицилиндровия двигател с вътрешно горене дава прилична динамика, но на моменти (когато е в ролята си на генератор и зарежда батерията) звучи доста неистово и не винаги е сигурен коя от автоматичните скорости иска да избере. Иначе режимите на шофиране се избират с помощта на превключвател на волана MultiSense, който може да се използва и за персонализиране на други настройки, включително цвета и плътността на вече споменатото амбиентно осветление.

Като се изключи епизодичния шум от агрегата, колата се усеща добре, с плавно предаване на мощността и безпроблемен преход на хибридната система между бензинов двигател с турбокомпресор и електрически (EV) режим. Въртящият момент от хибридния силов тракт се предава на предните колела чрез седемстепенна трансмисия. Austral е супер безшумен, когато е в изцяло електрически режим и прилично шумен, когато работи трицилиндровия мотор. Всичко това се дължи на отличната шумоизолация на салона, защото отвън шумът е значително по-висок.

Монтираните на кормилото перки позволяват да се променят нивата на регенеративно спиране. Един от минусите на модела, особено спрямо някои от преките му конкуренти е липсата на 4х4 система, но пък от друга страна интересното е, че Austral разполага с управление на четирите колела, което осигурява диаметър на завиване от 10.1 метра и допринася за усещането за пъргавина. С други думи при маневриране сравнително голямото SUV се усеща като субкомпактна градска кола.

Ускоряваме темпото, когато излизаме на магистрала около Мадрид и бензиновата мощност влиза в действие добре, въпреки че се усеща, че малкият трицилиндров агрегат полудява от прекалено високи обороти. Това обаче само ако натиснете газта до пода. Иначе колата е безшумна и комфортна. Динамиката и е прилична, но определено ще се хареса на по-спокойните водачи. Гумите Michelin на нашата кола също бяха склонни да "мърморят" малко, когато се натискат през тесни завои по планински пътища, но като се има предвид, че това е високо SUV, кренът в завоите е съвсем приличен, дори по-добър, отколкото очаквахме.

С други думи Renault Austral не е бърза кола, с максимална скорост от 175 км/ч, тя е по-скоро разумна, а не плашеща. Макар системната мощност да е 200 конски сили, то трябва да знаете, че доускорението е слабичко. След като обаче се достигне до т.нар. крейсерска скорост, шофирането е гладко и няма много какво да правите, освен да се наслаждавате на цялата тази тъмнина в салона. Фактът, че автомобилът е хибрид, означава, че има потенциал за прилична икономия. Renault смята, че можете да да достигнете до среден разход от 3.8 литра на 100 километра пробег, но реално ние успяхме да постигнем разход от 6.3 на 100. По-важното е, че колата не е необходимо да се включва в контакта, което е един от неприятните аспекти за хибридите от типа plug-in.

Технологиите

Renault създаде интериор, който се върти около някои страхотни нови технологии. Основната атракция е централно разположеният 12-инчов портретно ориентиран инфоразвлекателен екран. Той е леко обърнат към водача и има редица физически бутони в основата си, позволяващи управление на основните функции с върха на пръста. Това е най-добрата комбинация от сензорен екран и бутони, с лесен достъп за неща като отопление и охлаждане.

Към положителните неща, касаещи технологиите, ще отбележим и сателитната навигация. Имайки предвид колко хора използват Google Maps на телефоните си, харесваме това, че системата на Austral използва същото нещо. Това означава, че има много малко за учене и, най-доброто от всичко, работи прилично. Е, с леки лагове на моменти, като всяка друга инфоразвлекателна система на Renault.

Иначе, екранът е умело проектиран да включва други приложения, като Spotify, поставени под картите, така че да можете да преглеждате музикалната си колекция. Apple CarPlay и Android Auto също присъстват в опциите. Дизайнерите на Renault са добавили спретната малка опора за ръката на водача на централната конзола, която позволява точно, спокойно превключване и на сензорните, и на физическите бутони в основата на екрана.

Има и безжично зарядно за телефон, плюс USB Type-C портове. Head-up дисплеят е още едно от нещата, доближаващо Renault до т.нар. премиум. Той е отлично позициониран директно върху ветроупорното стъкло, ясен е и лесен за използване, а 12.3-инчовото арматурно табло по-скоро играе ролята на "втора цигулка".

Присъда и цена

Първоначалните резерви относно силовия агрегат на това семейно SUV бързо се разсейват, след като прекарахме повече време зад волана и като цяло моделът изглежда като успех за Режията. Въпреки че не предлага огромно количество мощност, начинът, по който тя се разпределя, работи страхотно, но най-добре в режим EV. Ще получите и тихи, ефективни километри по магистрала, задвижвани с бензин, но Austral трябва да се кара скромно, за да извлечете най-доброто от него.

Като се прибави вградената автомобилна технология на Google и много добре обмислените интериорни елементи, SUV-то определено ще се хареса на семействата с активен начин на живот. Сам по себе си автомобилът може и да не привлича вниманието, но емблемата на Alpine определено помага за да събуди интереса на хора, които иначе биха минали покрай него без дори бегъл поглед.

И накрая идва ред на цената. Спрямо преките конкуренти тя е може да се определи, като атрактивна и дори по-ниска, но всъщност Austral не е евтина кола. Цената и в най-базовото изпълнение Techno започва от 58 990 лева с ДДС и във върховото ниво Iconic Esprit Alpine достига до 80 990 лева също с ДДС.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 51 гласа.

Свързани новини