Last news in Fakti

10 Април, 2023 14:00 5 444 16

Renault спира продажбите на Arkana за Европа

  • renault-
  • arkana
Renault спира продажбите на Arkana за Европа - 1

Renault ще спре продажбите на купе-кросоувъра Renault Arkana в Европа през 2025 г. Това съобщи испанското издание Motor. Ще припомним, че първото поколение на Renault Arkana се появи през 2019 година. Първоначално се смяташе, че това ще бъде автомобил за развиващите се страни.

Този проект беше тясно свързан с Dacia. Но колата се оказа толкова добра, че Renault реши да я продава и в Европа. В резултат на това през 2020 година се появи европейската версия на Arkana . Тя беше забележимо различна от версията, която например се продава в Южна Америка.

Arkana за развиващите се страни е изградена на старата платформа B0. Европейската версия и версията за Южна Корея (където Arkana се продава под марката Samsung) са изградени на по-модерната платформа CMF-B.

Европейската версия получи и по-спортен дизайн, по-модерни технологии (включително активна безопасност и системи за подпомагане на водача) и по-богато оборудване. В салона са налични и доста по-висококачествени материали.

В резултат на това Renault Arkana започна да се продава добре в Европа, като само през изминалата 2022 година на европейския пазар са продадени повече от 72 000 такива коли. Въпреки това шефовете на Renault смятат, че Arkana трябва да бъде изтеглена от продажба в Европа. Защо?

Факт е, че новият екологичен стандарт Евро-7 ще влезе в сила в Европа през 2026 година и всички нови автомобили ще трябва да се съобразяват с него. В момента Renault разработва нови и актуализирани модели, като взема предвид стандарта Euro-7.

Французите също така инвестират сериозно в разработването и производството на електрически превозни средства. И парите не стигат за всички проекти. Ето защо компанията Renault трябва да преразгледа своята моделна гама, като някои модели ще трябва да бъдат изтеглени от производство, а първият такъв най-вероятно ще е именно Arkana.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орел

    8 7 Отговор
    Тъкмо си мислех за 2025 да си купя две, за лете и зиме.
  • 2 Красимир Петров

    10 28 Отговор
    Кажи му ренде и повече не го коментирай
  • 3 МНХвтпрл

    10 7 Отговор
    Кога го пуснаха в продажба, кога ще го спират. И старшни продажби - 72 000 бройки за цяла година. Браво! Може и да сте успели да натоварите цели две поточни линия.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    9 4 Отговор
    Честно казано продажбите им щяха да са много по-добри ако продаваха старата платформа, както правят в развиващите се страни и Русия. Там Аркана я има с 4х4 и 2.0 атмосферка, идеална на цена от 23-24х.лв. А на новата платформа започват от 52х.лв., което е крайно високо за малолитражка с предно предаване и теснотия на задната седалка. Само на дизайн е приятна, и то като се абстрахираш от менте детайлите.

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 8 Опп

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Карам такава. Изобщо не е тясна вътре, като имаш предвид, че съм два метра. Пък за материалите вътре е много по-добра от доста нови коли, включая шкоди, тойоти, Пежо и Фолксваген и.

    Коментиран от #9, #14, #16

  • 9 Хаха

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Опп":

    По добри материали от Поло може. Но от Пасат - хахаха

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пишеш на изуст

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    не е тясна въобще вътре и е доста комфортна с материали на доста добро ниво по-добри от на някой немски "премиуми" или чешки такива с твърди пластмаси в салона.Единствения минус е,че е само във вариант с предно,което обезмисля съществуването му.
  • 13 И от на Псатора

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    даже има ако не по-добри то на едно ниво.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тито13

    0 0 Отговор
    Колата е супер хит, красива ,елегантна ,евтина ,икономична ,но каруцарите искат четири по четири, сигурно ще орат нивата с нея! 4х4 струва 20-30 000 лв отгоре!
  • 16 Тито13

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Опп":

    Моята трябва да пристигне септември, тъкмо за първия учебен ден. Всички ученички ще са мои!