Отидете към основна версия

5 726 12

Нагледен пример защо не трябва да карате с летни гуми през зимата (ВИДЕО)

  • audi-
  • r8-
  • quattro-
  • зимни гуми

Задвижването на четирите колела не помага дори и с голяма мощност

Сезонът на зимните гуми почти настъпи в България и ако все още се чудите дали трябва да оборудвате автомобила си с такива, ако мислите да карате по заснежените пътища, то днес ще ви покажем нагледен пример от който сами да прецените. В едно от поредните си драг състезания, CarWow и Мат Уотсън изправят един срещу друг два почти еднакви автомобила в лицето на Audi R8 Spyder AWD и Audi R8 RWD.

Колите се задвижва от идентичен 5.2-литров бензинов V10 двигател с мощност от 620 конски сили при Quattro-то и 570 конски сили при варианта със задно задвижване. Разликата в теглото е близо 100 килограма в полза за купето, а въртящият момент е с 20 нютон метра повече при кабриото. Това, обаче, няма толкова голямо значение, особено когато двете коли се изправят на заснежена писта с летни гуми.

Както може да видите в началото на видеото, двете коли се опитват да изкачат малък наклон и въпреки, че задвижването на четирите гуми дава минимално предимство, то и двете коли остават почти неподвижни. Изключването на системите за стабилност не прави почти никаква разлика, докато на помощ не идват зимните гуми. Тогава разликата е огромна и двете коли потеглят по баира, разбира се с преимущество за тази с Quattro задвижване.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.

Свързани новини