Отидете към основна версия

44 258 33

Тествахме най-мощното BMW (вижте и колко струва у нас)

  • bmw-
  • m8-
  • competition-
  • тест

Като се има предвид традиционно сдържаният екстериор на баварските автомобили с индекс М, то купето BMW M8 от 2022 година може лесно да бъде объркано с обикновените модели от осма серия, но под този консервативен външен вид се крие уникално представяне. В това се убедихме след обстоен тест драйв на най-мощното серийно произвеждано BMW. Ще си говорим за M8 Competition Coupe.

BMW предлага подобна моторизация с двойно турбо и V8 във версията си M850i, която е с мощно​ст 523 к.с. Но феновете на марката знаят, че най-доброто представяне винаги е запазено за "пълните" М автомобили. Всеки M8 вече има характеристики за истинско състезание, които включват 625 конски сили, система за задвижване на четирите колела със задно изместване на момента и компоненти на шасито, подобрени за работа на състезателна писта.

Въпреки неясното усещане на педала на спирачката и тежкия нос, големите, мускулести "баварци" имат впечатляващо представяне. Представете си Шакил О'Нийл да изпълнява балет. Независимо дали ставате свидетели на уникалното им ускорение или се наслаждавате в пищния интериор (без да обръщате внимание на прекалено малката задна седалка), купето M8 от 2022 година е най-бързата "осмица", която обаче е предназначена основно за богати клиенти.

Какво е новото

Голямата промяна е, че моделът се предлага в Competition изпълнение, което означава, че всяка версия вече има 625 конски сили и друго оборудване, което преди беше изключително за по-наточения вариант. M8 вече се предлага и с по-леки седалки M Carbon като индивидуална опция.

Тъй като купето M8, което ни бе предоставено за тест струва по-малко и е по-подходящо за състезателна писта, бихме го препоръчали пред кабриолета. И двата стила на каросерията обаче се предлагат с голям брой стандартни луксозни екстри, така че бихме избрали само опции, които помагат за удоволствието от шофирането. А основната сред тях са керамичните спирачки M Carbon, които според BMW намаляват теглото и са създадени да издържат доста по-голямо натоварване.

Двигател, трансмисия и динамика

M8 се задвижва от 4.4-литров V8 мотор с две турбини, който произвежда 625 конски сили. Мощният осмак се съчетава с осемстепенна автоматична трансмисия и система за задвижване на четирите колела със задно изместване, която може да прехвърли момента към предната ос при нужда. Прекарахме доста време зад волана на купето M8 Competition и нямаше как да не се впечатлим от изисканите му маниери и реакциите на задвижването

Въпреки немалкото му общо тегло бяхме поразени от абсурдно бързото му ускорение, достигайки 100 км/ч само за три секунди. Въпреки нотката на повечкото отработени газове, която честно да си признаем не ни вълнува особено, усещането за динамика е умопомрачително. Това BMW е ослепително бързо, а автоматикът му е брилянтно проницателен. Въпреки че системата за задвижване на четирите колела е предназначена да осигури сигурност, ние открихме, че провокирането на т.нар. контролиран дрифт е най-добре да оставите за празен паркинг или състезателна писта.

Но M8 няма да ви накаже на обикновени пътища, благодарение на съвместимото каране, което опровергава възможностите му, фокусирани върху пистата. С други думи тази кола може да се кара бързо, без да е опасна. Шасито на M8 има огромни нива на сцепление и телеграфира доста добра обратна връзка към волана. Комбинацията от бързина и пъргавина го прави завладяващ партньор по всяко време, особено на планински път с много завои. За съжаление, повече от половината от собственото тегло на купето от почти два тона е над предната ос, което може да допринесе за леко недозавиване в по-остри завои, но това е един от малкото недостатъци на баварската суперкола.

Интериор

Както при повечето автомобили BMW M, интериорният дизайн и пространството за пътниците на M8 са почти идентични с тези на обикновените модели. Въпреки че дизайнът не ни се струва особено богат на въображение, кожените повърхности са красиво съшити, а декоративните елементи са подходящо висококачествени.

Всеки M8 се доставя стандартно с луксозни функции, които включват персонализирано амбиентно осветление, 12.1-инчов цифров клъстър с измервателни уреди, отопляеми и вентилирани предни седалки, табло с кожа Nappa, волан с електрическо регулиране и система за безжично зареждане на телефон. Иначе салонът предоставя много място за пътниците на предните седалки, но кара тези, които са "изгонени" на малката задна седалка, да се чувстват като граждани втора класа. Тези, които искат M8, но им се налага редовно да превозват повече от двама души, трябва да обмислят варианта с далеч по-просторното M8 Gran Coupe с четири врати.

Инфоразвлекателна система и свързаност

В средата на арматурното табло на M8 е разположен 10.25-инчов сензорен екран, който действа като център на BMW iDrive 7.0 инфоразвлекателната система. Основният дисплей е допълнен от въртящ се контролер и физически бутони на централната конзола. Интерфейсът разполага с ясна графика и бързи реакции, но някои от менютата са претъпкани и изискват от водача да откъсне очи от пътя. Все пак гласовите команди на системата работят добре и като се добави към това управлението с жестове, то този минус може да се пренебрегне.

Цена

Естествено, за всеки е ясно, че толкова високотехнологичен, луксозен и мощен автомобил няма как да е евтин. Базовата цена започва от 323 900 лева, но прилично оборудвана М-осмица лесно достига до 400 000 лева с ДДС. Това не е никак малка сума, но имайте предвид, че можете ли да си позволите тази кола, то удоволствието от шофирането ви е гарантирано.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.

Свързани новини