Отидете към основна версия

4 734 24

Volkswagen се оттегля от Китай и отива в Индия

  • volkswagen-
  • китай-
  • индия

Volkswagen Group иска да остане силен играч в Европа и Китай, но в лицето на нарастващото геополитическо напрежение и все по-сложната регулаторна среда, автомобилният производител търси пазари с потенциал за растеж, каза финансовият директор Арно Антлиц.

„Насочваме вниманието си към Индия, за да заемем по-силна позиция в този нов свят “, каза Антлиц в интервю за Porsche Consulting Magazine.

Тези усилия бележат още един опит на компанията да направи значително навлизане на индийския пазар. Ще припомним обаче, че предишните опити на автомобилния производител да увеличи присъствието си в Индия се проваляха.

Съюзът със Suzuki завърши с тежък съдебен спор, преди да бъде произведена и една кола, а преговорите за сливане с производителя на Jaguar Tata Motors също се провалиха.

Но с нарастването на напрежението между САЩ и Китай и с подкрепата на Поднебесната държава към Русия, привидно големият потенциален пазар на Индия отново привлича вниманието на германската компания.

Населението на Индия надмина това на Китай в края на миналата година и с половината от това население на възраст под 30 години Индия има потенциала да се превърне в най-бързо развиващата се голяма икономика в света през следващите години.

Общественото навлизане на електрическия пътнически транспорт в Индия обаче е бавно, тъй като производителите са възпрепятствани от високите първоначални производствени разходи, а потребителите - от липсата на инфраструктура за зареждане.

Но търсенето на евтини, захранвани с батерии автомобили расте и местните производители на автомобили в момента трябва да се конкурират с китайски и южнокорейски марки за пазарен дял. Именно там VW иска да пренасочи усилията си, които в момента са насочени в Китай.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини