Отидете към основна версия

63 008 68

Продажба на кола без нотариус - възможно ли е това?

  • автомобили-
  • нотариус-
  • продажба

 

Вицепремиерът Даниела Бобева предложи втори пакет от мерки за разглеждане в Министерския съвет, целта, на който е да бъде намалена административната тежест. Много от 88-те внесени мерки звучат смислено, но има и такива, които граничат с абсурда. Една от тях е 81-ва и засяга покупко-продажбата на автомобили в България. По-конкретно става дума за отпадане на т.нар. нотариална заверка на подпис или с други думи предложението е при покупко-продажба на МПС да не се "минава" през нотариус.
 
Според вицепремиер Бобева всяка една от мерките върви с аргументи. Конкретното предложение идва от Асоциацията на вносителите на автомобили, според които практиката в европейските страни е да не се изисква нотариална заверка на подписите при прехвърляне на собствеността на превозно средство. Според предложението и у нас документът, удостоверяващ придобиването на собствеността, трябва да е само договор между продавач и купувач, без да се налага нотариална заверка.
 
В много от европейските държави това наистина е така, и ако предложението бъде прието, действително ще се спести доста време, нерви и пари от страна на продавачи и купувачи. Основният проблем обаче е друг. Питаме се: Няма ли тази мярка да доведе до драстично нарастване на измамите с коли? Първоначалният смислен отговор, предвид нашата, българска действителност е: ДА, ЩЕ ДОВЕДЕ! Допълнителните аргументи в посока на това твърдение не са малко и точно поради тази причина предложението беше негативно прието от доста хора.
 
Изниква и още един съществен въпрос: Наистина ли това предложение идва от Асоциацията на вносителите на автомобили и ако е така дали министър Бобева го е разбрала правилно? Защото точно членовете на въпросната Асоциация са регистрирани автокъщи, които продават автомобили само с фактура и оригинални документи и почти нямат вземане-даване с нотариални кантори.
 
Ако се цели само намаляване на административната тежест, не е ли по-добре да бъдат премахнати излишните сини талони, които са задължителна част от шофьорската книжка, например? Има още доста по-наболели проблеми около бюрокрацията, свързана с автомобилите, по които всеки от нас има собствено становище. Вашето можете да споделите в коментарите под статията.
 
А еипът ни ще продължи анализирането на тази 81-ва мярка, имаща за цел да намали административната тежест или пък косвено да облагодетелства лицата, занимаващи се с измами при покупко-продажба на автомобили. В продължение на темата очаквайте и всички останали гледни точки.

 

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини