Отидете към основна версия

4 978 13

Световна кола на годината 2023: Победителят отново е електромобил

  • hyundai-
  • ioniq-
  • bmw-
  • lucid-
  • air-
  • citroen-
  • kia

Ioniq 6 спечели още две награди

Късно снощи по време на автомобилното изложение в Ню Йорк, журито на престижния конкурс „Световна кола на годината“ определи своите победители и призьори за 2023 година. Тази година журито се състоеше от 100 автомобилни журналисти от 32 страни, които трябваше да изберат между 30 автомобила и да определят победителите в няколко категории.

Голямата награда бе грабната от Ioniq 6, който събра вота на най-много членове на журито и може да се похвали с наградата „Световна кола на годината“ за 2023. В оспорвания финал, корейският електромобил се състезаваше с BMW X1/iX1 и Kia Niro.

"Развълнувани сме да получим това престижно отличие две поредни години, което е признание за огромния талант и непрестанните усилия на всички в Hyundai Motor Company за пускането на пазара на електромобили като Ioniq 6", каза Джехун Чанг, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Company.

Ioniq 6 може да се похвали още и с наградата за дизайн, както и победа в категорията за „Световна електрическа кола на годината“. Тук корейския модел се пребори с BMW i7 при електромобилите и Land Rover Range Rover и Lucid Air при дизайна.

При луксозните автомобили наградата отиде при Lucid Air, който успешно се пребори с BMW 7 Series и Genesis G90 за първото място.

При спортните коли първото място отиде при Kia EV6 GT, която пък от своя страна успя да спечели по-голямата част от журито срещу опонентите си от Nissan с модела Z, както и Toyota с GR Corolla.

Citroen C3 спечели при градските автомобили, пожеждавайки Volkswagen Taigo/Nivus, както и ORA Funky Cat/Haomao.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини