Отидете към основна версия

2 651 16

Протести в заводите на Fiat и Alfa Romeo заради… непочистени тоалетни

  • alfa romeo-
  • stellantis-
  • fiat-
  • завод-
  • протести

Служителите се оплакват още от липса на работно облекло и недостатъчно отопление

Служители в завод на Stellantis, произвеждащ автомобили за Alfa Romeo и Fiat излязоха на протест в петък и забавиха оперирането на работното съоръжение. Това е било третият ден на протести, съобщават колегите ни от Automotive News Europe. Стачката на работниците е породена от лоши работни условия, включващи непочистени тоалетни, липса на работни принадлежности, както и недостатъчно отполение.

"Заводът е мръсен, а тоалетните вонят", казва Симоне Маринели, ръководител на автомобилния клон на профсъюза Fiom.. "Липсват работни гащеризони - някои работници трябва да чакат с месеци, за да им бъдат подменени старите и износени."

Според базирания в Италия говорител на Stellantis, компанията отхвърля обвиненията в липса на внимание към условията на труд. Компанията винаги действа в рамките на трудовите договори и с уважение към служителите си, като същевременно отчита конкурентната среда на автомобилната индустрия, казват от там..

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес е известен с това, че винаги може да намери начини за намаляване на разходите, като тази стратегия е в основата на рекордно високите печалби.

Това не е единствения завод на компанията, който се оплаква от лоши условия на труд. Производствените обекти във Франция не получават подходящи средства за поддръжка, казва Кристин Вирасами, която оглавява френския профсъюз CFDT в автомобилния производител, един от най-големите в страната.

"Често има запушени тоалетни, липсва сапун или не се коси трева", каза тя в телефонно интервю. "През лятото липсват вентилатори и във фабриките може да стане задушно".

Компанията е провела анкета сред служителите в съоръженията през ноември и е поискала от обектите да предложат план за действие, за да се гарантира, че ресторантите и тоалетните са чисти, заяви главният директор по човешките ресурси - Ксавие Черо. Този месец трябва да се проведе последващо проучване.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини