Отидете към основна версия

7 792 14

Dacia Sandero губи титлата си на бестселър в Европа

  • автомобили-
  • продажби-
  • европа-
  • tesla model y-
  • dacia sandero

Първата позиция за полугодието е за електрическия автомобил Tesla Model Y

Европейският пазар е в процес на трансформация, при която приоритетите на купувачите се изместват към най-достъпната електрическа кола на Tesla, Model Y. Това се доказва от резултатите от продажбите за първото полугодие на тази година. Според данните, електрическият автомобил на Tesla води убедително, изпреварвайки бившия лидер на пазара Dacia Sandero.

Освен това разликата в обемите на продажбите на Tesla Model Y и Dacia Sandero за първите шест месеца на годината не е никак малка. От електрическия автомобил са продадени 125 144 екземпляра, а от румънския субкомпактен хечбек, който е с двигател с вътрешно горене - 118 883 автомобила. Така за първи път в историята на Европа отчетът за първото полугодие за продажбите е доминиран от електрически автомобил.

На трето място е субкомпактният Volkswagen T-Roc с резултат от 107 249 коли. Четвъртата позиция, със 102 082 екземпляра се държи от Opel Corsa, която е следвана по петите от своя френски "брат" Peugeot 208 - 101 151 екземпляра. След първата петица списъкът с бестселъри продължава с Renault Clio, Toyota Yaris Cross, Volkswagen Tiguan, Volkswagen Golf и Dacia Duster, която затваря топ 10.

В Европа през юни са продадени 1.045 милиона автомобила, което е ръст от 17.8%, сравнено с резултатите от аналогичния период от на 2022 година. Данните са официални и са от доклада на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини