Отидете към основна версия

1 520 2

Продава се Aston Martin от филм на Джеймс Бонд със специално оборудване

  • aston martin-
  • джеймс бонд-
  • v8-

Очаква се колата да бъде продадена за над 1.5 милиона евро

Един от четирите автомобила Aston Martin V8, използвани при заснемането на филма за Джеймс Бонд "Живите светлини" през 1987 г., ще бъде продаден на търг. Колата е изключително специална защото е с допълнително оборудване, използвано по време на филма.

В момента колата е оборудвана с бензинов V8, но по време на филма екипът е премахнал изцяло скоростната кутия и двигателят и на тяхно място е сложен капак на карбуратор. Компанията собственик EON Productions е собственик на автомобила до 1995 г., когато е продаден на известния колекционер на Бонд Питър Нелсън. При него той се намира в Музея на автомобилите на звездите в Англия и остава там като статичен експонат до 2004 г., когато е продаден на американски колекционер.

През 2021 г. е продаден на настоящия си собственик, който решава, че най-накрая е дошло време да върне двигателя на автомобила. Монтиран е карбураторният двигател V540 V8 с подобрения по спецификацията от Vantage, както и правилната петстепенна механична трансмисия ZF.

Докато сменял двигателя, собственикът се възползвал от възможността да отстрани корозията, да поправи всички механични проблеми и да пребоядиса автомобила, за да изглежда като нов. Освен това е монтирана подвижна централна конзола с фиктивни превключватели за всички филмови джаджи, както и бутон за самоунищожение. Накрая е добавена и огнехвъргачка, за да се направи задният ракетен ускорител по-достоверен.

От компанията, която организира търга - RM Sotheby's, смятат, че на аукционът, който ще се проведе в Монтерей между 17 и 19 август, ще открие нов собственик на автомобила, а цената на която очакват да се продаде той е над 1.5 млн евро.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини