Отидете към основна версия

1 990 6

Производството на Tesla в Германия може да бъде засегнато от ситуацията в Швеция

  • tesla-
  • германия-
  • швеция

Доставчик на алуминиеви части се присъединява към служителите

Конфликтът между шведските профсъюзи и Tesla се изостри в петък, когато доставчик на важни компоненти се включи в акция за съдействие, за да накара производителя на електрически автомобили да подпише колективен трудов договор за своите шведски работници.

Около 50 работници, които произвеждат специализирани компоненти за Tesla в Hydro Extrusions, дъщерно дружество на норвежката алуминиева и енергийна компания Hydro, ще останат у дома или ще получат други задачи от петък до второ нареждане, съобщи профсъюзът IF Metall.

"Те доставят компоненти за фабриката на Tesla в Германия и ако това предизвика смущения за тях, се надяваме да ги принудим да се върнат на масата за преговори", заяви секретарят по преговорите на IF Metall Вели-Пекка Саиккала.

Hydro Extrusions е единственият доставчик на компоненти в Европа, каза Саиккала. IF Metall, най-големият профсъюз на производителите в Швеция, води борба с Tesla за сключване на колективен трудов договор за своите 130 механици в Швеция. IF Metall обяви стачка на механиците на 27 октомври, отказвайки да обслужва автомобилите на Tesla.

Оттогава към механиците се присъединиха членове на други профсъюзи, като пощенски служители, пристанищни работници, чистачи и други, които отказват да работят с Tesla или нейните продукти.

Саиккала заяви, че профсъюзът е готов да засили конфликта, ако Tesla откаже да подпише. "Тази борба е много, много важна. Толкова е важна, че не можем да я оставим да си отиде. Тя е важна за нас, но и за целия шведски пазар на труда", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини