Отидете към основна версия

2 086 14

Китай обвини САЩ, че блокират вноса на батерии за електромобили

  • сащ-
  • китай-
  • търговия-
  • електромобили

Китай отново обвини президента Джо Байдън, че се опитва да блокира вноса на китайски батерии на американския пазар. Пекин твърди, че целта му да премахне втората по големина икономика в света от веригата за доставки на американски електрически автомобили нарушава правилата на Световната търговска организация.

Китай заяви, че плановете на администрацията на Байдън да сведе до минимум нивото на китайските материали в батериите, отговарящи на условията за данъчни облекчения съгласно Закона за намаляване на инфлацията, „нарушават основните принципи на СТО“, добавяйки, че това ще наруши веригите за доставки по целия свят.

Законодателите във Вашингтон вече приеха два закона, които изрично изключват инвеститорите от достъп до данъчни облекчения за батерии и ключови минерали, използвани в тяхното производство, както и субсидии, които се прилагат за продажбата на нови електрически превозни средства.

Освен това администрацията на Байдън настоява за по-строги критерии, за да се определи дали дадена компания е контролирана от чуждестранно лице, като например китайската CATL, с която Ford има голям и дългосрочен договор.

Китай смята тази политика за грешна. Представителят на Министерството на търговията Хе Ядонг каза: „Отстраняването на китайски предприятия от американския пазар чрез изключване на техните стоки от субсидии е типична непазарна политика."

Много членове на Световната търговска организация, включително Китай, изразиха загриженост относно дискриминационната политика на Съединените щати, която нарушава основните принципи на СТО . Новите ограничения вече засегнаха Ford Mustang Mach-E, който най-вероятно няма да отговаря на новите разпоредби, които влизат в сила от 1 януари.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини