Отидете към основна версия

13 509 35

Dacia пуска купе-кросоувър в стил BMW X4

  • dacia-
  • bigster-
  • coupe-
  • arkana-
  • renault

Bigster Coupe ще бъде базиран на Renault Arkana

Румънската марка Dacia, която принадлежи на френския автомобилен гигант Renault, планира да разработи и пусне в серийно производство купеобразен кросоувър в стила на Renault Arkana. Дизайнерите на испанското издание Motor показаха в изображения как може да изглежда този нов продукт.

Renault Arkana е компактен купе-кросоувър, който се произвежда от 2019 г. Има два варианта - европейски и условно наричан - азиатски. Европейската версия е изградена на платформата CMF B, докато азиатската версия е изградена на по-старата платформа CMF.

Европейската версия е с по-спортен дизайн, по-нова технология и модерно оборудване. В салона пък са използвани по-висококачествени материали. Но през 2025 г. Renault планира да спре продажбите на Arkana на Стария континент.

Новият екологичен стандарт Евро-7 скоро ще влезе в сила в Европейския съюз, а Arkana не го покрива. Французите не искат да разработват нови двигатели за този купе-кросоувър, предпочитайки сега да инвестират в електрически превозни средства.

Следователно и най-вероятно Arkana скоро няма да се продава в европейските страни, включително и у нас. Но в Европа ще има бюджетна версия на Renault Arkana, която ще се произвежда от Dacia. Условно може да се нарече Dacia Bigster Coupe.

Испанското издание Motor, позовавайки се на вътрешна информация, твърди, че ръководството на Dacia и Renault вече е взело положително решение за разработването и пускането на Dacia Bigster Coupe.

През 2024 г. ще започне масовото производство на новия голям кросоувър Dacia Bigster. Очевидно на негова база ще бъде създаден купе-кросоувърът Dacia. Размерите на Dacia Bigster ще бъдат приблизително същите като на Arkana, което го прави отлична база за Bigster Coupe.

Dacia Bigster Coupe ще бъде построен на платформата CMF B. Ще получи бензинови и хибридни двигатели, както и задвижване на всички колела. По-специално, този автомобил ще има същите хибридни двигатели като новото трето поколение Renault Duster.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.

Свързани новини