Отидете към основна версия

2 945 20

Китай е на път да се превърне в най-големия износител на автомобили в света

  • китай-
  • електромобили-
  • износ

Япония остава на заден план

В продължение на десетилетия Япония е доминираща сила на световния пазар за износ на автомобили, като Германия и Южна Корея също имат значителен принос. Китай обаче е на път да надмине трите държави и да стане най-големият износител в света. През първото тримесечие на 2023 г. износът на Китай надхвърли този на Япония и тази тенденция се запази през цялата година. По данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) между януари и ноември Китай е изнесъл 4,41 млн. автомобила, което бележи 58% увеличение спрямо същия период на 2022 г. За сравнение, Япония е произвела 3,99 млн. единици през първите 11 месеца на 2023 г., което отразява 15-процентно увеличение.

Макар че Китай все още не е постигнал съществен напредък на пазара на САЩ и е в начален етап на навлизане на европейската арена за продажби на автомобили, той вече е установил присъствие в Мексико и Русия. Достъпът до тези пазари допринесе значително за забележителния ръст на износа на Китай. Между януари и октомври Китай е изнесъл изумителните 730 000 автомобила за Русия, което е седемкратно увеличение спрямо 2022 г., а износът за Мексико, макар и малко по-малък - 330 000 единици, е нараснал със 71%.

Китайските производители на автомобили не се ограничават само с износа за Мексико; няколко от тях работят активно за създаване на производствени бази там. Някои експерти от бранша предполагат, че тези бази биха могли да послужат като стратегически ход за китайските марки за достъп до американския пазар, без да се сблъскват със значителни вносни мита. Заслужава да се отбележи, че не целият китайски износ на автомобили носи китайска емблема; големи играчи като BYD водят усилията на страната за износ на автомобили, но международни марки като Tesla, Volvo, BMW и Buick също произвеждат автомобили в Китай за глобално разпространение.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини