Отидете към основна версия

4 Януари, 2024 14:15, обновена 4 Януари, 2024 14:15 3 183 0

8 събития, които промениха автомобилите през изминалата година (ЧАСТ I)

  • автомобили-
  • важни събития-
  • автомобилна индустрия-
  • 2023

Изключително трудната във всички автомобилни аспекти 2023 година вече е минало. Случиха се много интересни събития, които не могат да се степенуват по значимост или хронология, защото някои имат дългосрочен характер. Никога след въвеждането на автомобила не е имало толкова голяма пропаст между индустрията и клиентите и никога досега автомобилът не е заемал толкова централно място в популярния дискурс, да не говорим за политиката, на национално и глобално ниво. В такъв бурен и понякога див свят ние отдавна сме забравили за ковид, свикнахме с електрическите автомобили и преосмисляме стойността на транспорта, особено в Европа. Но в този материал ще се съсредоточим върху важните световни събития, случили се през изминалата година.

Единен NACS мрежов стандарт за зареждане на електромобили

Преходът към единен стандарт за зареждане е победа не само за собствениците на Tesla, но и за всички потребители. Повечето компании обявиха поддръжка за Северноамериканския стандарт за зареждане (NACS).

Tesla Cybertruck променя автомобилната индустрия

На дългоочакваното представяне на серийния пикап Илон Мъск каза, че за Cybertruck са създали и въвели в масово производство уникална метална сплав, която никога преди не е била използвана в автомобилната индустрия. Тя е толкова твърда, че може да издържи на куршуми, а цялостната якост на каросерията на пикапа е по-голяма от тази на суперавтомобила McLaren P1!. Но революционният характер на пикапа е не само в неговия ретро-футуристичен екстериор, но и в неговия дизайн: той въведе 48-волтова система в масово производство, изостави структурата на рама, има външен екзоскелет, изработен от ултраздрава "неръждаема стомана “ собствено производство и др. Заради Tesla Cybertruck в Европа дори бяха преразгледани нормите за сертифициране, които забраниха продажбата му поради твърде острите ръбове, но това ограничение беше бързо отхвърлено.

Стачка на работниците от автомобилната индустрия в САЩ като опит да спрат разпространението на електрически автомобили

От 15 септември в САЩ тече безпрецедентна стачка на работниците от автомобилната индустрия. Американският синдикат United Auto Workers (UAW) разшири стачката до 38 автомобилни завода! Работниците поискаха значително увеличение на заплатите, нови придобивки и по-кратка работна седмица. Но подтекстът на тази стачка е недоволство от курса за електромобилност, което ще доведе до намаляване на производството.

Навлизането на електрически автомобили в първите места по продажби в много страни по света

Навремето идеята за притежаване на кола наистина се превърна в постижима перспектива за милиони с появата на достъпни модели. И изглежда, че може да се случи отново. Тъй като електрификацията е толкова скъпа игра, първата вълна от серийни електромобили беше непропорционално изкривена към премиум модели и все още в Европа ( с изключение на Dacia) няма електромобил с цена под €25 000. Но по света много производители успяват да променят тази тенденция и това вече се случва и ще дойде и в Европа. И това е само началото! Volkswagen работи върху бюджетен ID, Renault разкри електрическа версия на Mk1 Twingo, Opel-Vauxhall също намекна за планове за нов градски автомобил, базиран на Corsa. И докато Dacia все още не е определила цена за своя предстоящ електрически Sandero, използването на шаси на Renault и потенциално евтини и ефективни натриево-йонни батерии може да го направи толкова достъпен, колкото и бензиновия модел. Така електрическата мобилност вече не изглежда недостъпна.

ЧАСТ II


Свързани новини