Отидете към основна версия

27 501 28

Започна масовото производство на първия автомобил с натриево-йонна батерия

  • jac-
  • натриево-йонна батерия

Новият автомобил JAC Yiwei вече слиза от поточната линия в Китай, превръщайки се в първия в света сериен електрически автомобил, оборудван с натриево-йонна батерия. Доставките ще започнат през януари 2024 г., казат от JAC.

Хечбекът Yiwei е оборудван с натриево-йонна батерия от Beijing HiNa Battery с модулна технология JAC UE (Unitized Encapsulation). Yiwei е нова марка електрически автомобили на Anhui Jianghuai Automobile (JAC), основана през 2023 г.

Ще припомним, че компанията майка на JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG), е 50% държавна китайска собственост, а останалите 50% са собственост на германците от Volkswagen Group.

Германският автомобилен гигант купи своя дял през 2020 г., отбелязвайки голяма стъпка към инвестиране в държавния автомобилен производител на Китай. През юли 2023 г. Volkswagen инвестира 700 милиона долара в друг китайски производител на електрически автомобили, Xpeng, в замяна на близо 5% дял и достъп до платформата E/E Edward.

През февруари 2023 г. JAC обяви, че е станал първият автомобилен производител, който инсталира натриево-йонна батерия без литий в електрическо превозно средство. Този електрически автомобил беше хечбек Sehol E10X, който можеше да се зарежда от 10 до 80% за 20 минути и имаше пробег от 250 км.

Снимките, публикувани от JAC, ни казват, че новата натриево-йонна електрическа кола е копие на Sehol E10X. JAC все още не е потвърдил официалното моделно име на новия автомобил с марка Yiwei.

По време на автомобилното изложение в Шанхай през април 2023 г. компанията показа първия си автомобил с марка Yiwei, наречен Yiwei 3, оборудван с натриево-йонна батерия. Въпреки това електрическият автомобил беше пуснат през юни, но с класическата литиева батерия LFP. Тогава беше обещано вариантът Na+ да се появи по-късно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.

Свързани новини