Отидете към основна версия

7 337 39

Търсенето на електромобили намалява драстично и започва ожесточена ценова война

  • електромобили-
  • отстъпки-
  • цена

Производителите могат да отговорят на намаляващото желание за покупка само с драстични отстъпки

Снимка: Shutterstock

Много марки в момента започват да предлагат все по-високи отстъпки за своите електромобили, а защо това се случва - обяснява Михаел Зиглер, президент на Асоциацията на автомобилната индустрия на Баден-Вюртемберг, в интервю за Handelsblatt.

По негови проучвания, дасягащи пазарите на нови автомобили в Германия, Great Wall Motor (GWM) предлага отстъпка от 12 000 евро за малкия автомобил Ora 3, който се продава и у нас и е с електрически пробег от 310 километра. Отстъпките са особено високи и при китайския доставчик BYD.

Тук купувачите на автомобили могат да спестят до 19 000 евро за премиум модела Han . В MG пък всеки електрически автомобил идва с ваучер за електричество на стойност 6 000 евро. И това, според анализаторите е само началото.

Причината за драстичните отстъпки са неуспешните (засега) опити на китайските производителина електрически автомобили да спечелят по-голям пазарен дял в Европа. Доставчици като BYD и GWM в момента представляват само 3.1 процента от общия европейски пазар.

За китайските производители на електрически автомобили обаче е много важно да навлязат на пазара в Европа точно в този момент, тъй като от края на 2024 година Европейският съюз иска да наложи по-високи мита върху вноса на автомобили от Китай.

Надбавката трябва да е от порядъка на 10 - 15 процента. Това е и една от причините производителите на автомобили от Далечния изток да залагат на високите продажби. „Ние сме в началото на ценова война“, прогнозира Зиглер.

Битката за отстъпки не се подхранва само от китайски доставчици. Западните производители на автомобили също вадят червения молив и предлагат солидни отстъпки. Най-пресният пример е Volkswagen. За ID.4 и ID.5 цената в Германия спадна със 7 735 евро.

В момента Dacia продава Spring Electric за 12 750 евро, като отстъпката е 40 процента. Tesla също предлага отстъпка от 5 000 евро (почти девет процента) за Model Y. Затова и цените на немския пазар на електромобили започват да падат.

А щом нещата тръгнат в тази посока в Германия, то неминуемо ще дойдат и в останалите пазари от Европа. Премахването на държавния екологичен бонус за електрически автомобили обаче може да забави драстичното сваляне на цените, но няма как да го спре.

Основното е, че вече електромобилите не се търсят, казва експертът. „Доближава се до нулата.“ Следователно индустрията е изправена пред сериозен колабс след направените огромни инвестиции за електромобили.

Несигурността сред клиентите е голяма, казва Майкъл Крафт, управляващ партньор на дилъра на Mercedes -Benz Neils & Kraft в Гисен, Хесен. Как да се възползвате от спада на цената?

Тези, които се интересуват от закупуването на нов електромобил, в момента могат да получат най- изгодни цени за складови наличности. Това са всички автомобили, които са вече произведени, но все още не са регистрирани.

За да прикрият ценовия дъмпинг, почти всички производители на електрически автомобили основно намаляват лизинговите проценти. Така например Opel предлага SUV Crossland за 33 евро на месец. Следователно потенциалните купувачи също трябва да имат предвид тази опция.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини