Отидете към основна версия

827 7

CNBC: Китайските автомобили ще заемат една трета от световния пазар до 2030 година

  • китайски автомобили-
  • пазари-
  • инвазия-
  • прогноза

Очаква се китайските производители на автомобили да продължат бързото си разширяване извън Китай и да заемат 33% от световния автомобилен пазар до 2030 година, съобщава CNBC.

Голяма част от растежа от прогнозираните 21% пазарен дял тази година ще дойде от пазари извън Китай, според консултантската фирма AlixPartners. Продажбите ще нараснат от 3 милиона тази година до 9 милиона до 2030-а.

Бързото разрастване на китайските производители на автомобили предизвиква нарастващо безпокойство сред традиционните производители на автомобили и политиците по света.

Мнозина се опасяват, че по-евтините китайски автомобили ще наводнят пазарите, измествайки досегашните модели, особено що се касае до електрическите превозни средства.

Експертите очакват популярността на китайските марки да расте на всички пазари по света. Въпреки това се очаква много по-малко разширяване в Япония и Северна Америка, включително САЩ.

Това е така и заради наложените мита, и заради стандартите за безопасност на превозните средства, които са по-строги. Обявеното 100% мито върху вноса на китайски електрически превозни средства обаче е най-голямата пречка.

Що се касае до Европа, то тук въпреки предстоящите мита, инвазията се очаква да бъде голяма. Европа е пряко зависима от китайски компоненти за електромобили, а и не на последно място производителите от Стария континент печелят много от пазара в Китай и поради тази причина се опасяват от ответни мерки ако вносът на китайски коли в Европа бъде изкуствено ограничен.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини