Last news in Fakti

28 Юни, 2024 10:41 718 7

CNBC: Китайските автомобили ще заемат една трета от световния пазар до 2030 година

  • китайски автомобили-
  • пазари-
  • инвазия-
  • прогноза
CNBC: Китайските автомобили ще заемат една трета от световния пазар до 2030 година - 1

Очаква се китайските производители на автомобили да продължат бързото си разширяване извън Китай и да заемат 33% от световния автомобилен пазар до 2030 година, съобщава CNBC.

Голяма част от растежа от прогнозираните 21% пазарен дял тази година ще дойде от пазари извън Китай, според консултантската фирма AlixPartners. Продажбите ще нараснат от 3 милиона тази година до 9 милиона до 2030-а.

Бързото разрастване на китайските производители на автомобили предизвиква нарастващо безпокойство сред традиционните производители на автомобили и политиците по света.

Мнозина се опасяват, че по-евтините китайски автомобили ще наводнят пазарите, измествайки досегашните модели, особено що се касае до електрическите превозни средства.

Експертите очакват популярността на китайските марки да расте на всички пазари по света. Въпреки това се очаква много по-малко разширяване в Япония и Северна Америка, включително САЩ.

Това е така и заради наложените мита, и заради стандартите за безопасност на превозните средства, които са по-строги. Обявеното 100% мито върху вноса на китайски електрически превозни средства обаче е най-голямата пречка.

Що се касае до Европа, то тук въпреки предстоящите мита, инвазията се очаква да бъде голяма. Европа е пряко зависима от китайски компоненти за електромобили, а и не на последно място производителите от Стария континент печелят много от пазара в Китай и поради тази причина се опасяват от ответни мерки ако вносът на китайски коли в Европа бъде изкуствено ограничен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    13 0 Отговор
    Щом не е китайско е менте ...
  • 2 Ююропеец

    3 5 Отговор
    Имаше някакви статии, че в Европа, през 2023г китайският дял е бил колосалните 3% или нещо подобно. В САЩ сигурно и толкова нямат, та този залък с доминацията на международния автомобилен пазар може и да им поприсендне.

    Все пак, правенето на пластмасови играчки, маратонки и потребитеска електроника не е баш същото като правенето на автомобили, самолети и други сложни машинарии. Дори при моторите не можаха да направят кой знае какъв международен пробив и това го казвам от позицията на собственик на 2 китайски мотора (не скутери!).

    Коментиран от #4

  • 3 долу ЕС

    7 3 Отговор
    атлантизъм + санкции..... всяка държава с американска база рано или късно потъва, пък ако ще ЕС да се нарича
  • 4 българина

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ююропеец":

    нямаха пробив в нишо до 1989, виж къде сме ние, къде е германия или франция, и кой на къде е тръгнал след 35 г.... аз знам България на къде и половин европа. След икономическото фиаско, което предстои точно като провалената перестройка, бедност чака половината европейци.
  • 5 Тити

    2 7 Отговор
    Значи пазара ще бъде залят от 1/3 китайски еднодневки или кочини.

    Коментиран от #7

  • 6 БеГемот

    6 2 Отговор
    Долни комунисти наводняват ...и ще издавят евроатлантическите ангелчета...майтапа на страна ама запада загива като цивилизация....първо отучиха народите си да работят всичкото на бюро ,после почнаха извращенията дето им викат права на малцинствата ,демографията им се срина щото всичкото жена е човек и е унизително да е бременна и да ражда...вместо това правят квоти за поне 50% жени началници най-малко и още 20% обратни и ...айде коня у рекътъ...
  • 7 Тогава единственото,

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    което ти остава е да ходиш пеша щом не искаш китайско превозно средство,защото и градския транспорт ще бъде китайски,та и него не мога да ти предложа.Хубавото е,че европедалските кочини ще намалеят до толкова,че ще са пред изчезване,защото качеството им ще е под китайските,а заради екстрите които при китайските са в цената,ще трябва да плащаш огромни пари и ще ги направи европедалските котори неконкурентно способни на китайските.Та пеша брат за здраве и дълголетие или роболепие.