Отидете към основна версия

2 609 7

Китайските електромобили постепенно завладяват европейските пазари

  • китайски електромобили-
  • европа

Ново проучване показа, че две от петте най-продавани електрически коли в Европа са произведени в Китай. Става дума за Volvo EX30 и Volkswagen ID.4. Резултатите за май 2024 година показват, че китайските електрически превозни средства представляват 19 процента от продажбите, което е с 6 процента повече от същия месец на миналата година.

Както вече ви информирахме, като цяло регистрациите на нови автомобили в Европа са намалели с 2.5% през май 2024 година спрямо година по-рано, но остават по-високи от производствените сътресения след пандемията през 2021-а и 2022-а.

„След световната пандемия европейският автомобилен пазар се възстанови само до 75-80% от първоначалния си размер. В резултат на това много фабрики в цяла Европа не работят с пълен капацитет, което дава възможност на китайските производители да продават автомобили в цяла Европа, засега избягвайки митата “, казва Фелипе Муньос, глобален анализатор в JATO Dynamics.

В същото време в Европа, а и у нас, все още са предпочитани автомобилите с ДВГ. Както и преди, Volkswagen доминира в класацията на най-продаваните марки и модели през май. Най-продаваният автомобил през май е Volkswagen T-Roc с резултат от 20 387 автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини