Отидете към основна версия

4 201 11

Защо тези над 500 електромобила са изхвърлени на сметището

  • електромобили-
  • сметище-
  • дефект

Интересната, но печална история на ElectraMeccanica Solo EV

Недалеч от Гилбърт, Аризона (САЩ), има склад за отпадъци, където са натрупани тонове от един необичаен тип автомобили. Хората се чудят: защо ги унищожават? Истинската причина обаче се оказа банална: това е резултат от неуспешно стартиране на автомобилно производство, в резултат на което автомобилите започват да се развалят масово, за компанията става невъзможно да ги ремонтира и в крайна сметка се стига до изхвърлянето им на сметището.

Депото съдържа останките от десетки електрически превозни средства ElectraMeccanica Solo EV - триколесен градски автомобил, който е произвеждан през периода от 2018 до 2023 година. Първоначално позиционирайки Solo като евтино и революционно решение за света на електрическите превозни средства, той се предлага с единична кабина на цена от $18 000.

Всичко потръгва добре, но много скоро в тези коли се появява дефект. Множество облаквания, карат инженерния екип на компанията да започне да диагностицира проблема. Експертите установяват „дефект в контролера на двигателя или инвертора може да доведе до изключването му в движение“, но така и не намират начин за отстраняване на проблема.

В резултат на това ръководството на ElectraMeccanica инициира изтегляне на почти всички превозни средства, продадени в Съединените щати през периода - общо 528 автомобила Solo.

Въпреки че документите за изтегляне показват, че компанията търси решение на проблема, такова никога не е намерено. През април ElectraMeccanica информира клиентите си за намерението си да изкупи обратно всички продадени превозни средства.

Впоследствие компанията е придобита от производителя на електрически камиони Xos, който не прояви интерес към обновяването на Solo за препродажба. Вместо това е решено да започне рециклирането на повредените коли, както каза служител на депото за един от посетителите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини