5 Август, 2024 18:00 4 193 11

Защо тези над 500 електромобила са изхвърлени на сметището

  • електромобили-
  • сметище-
  • дефект

Интересната, но печална история на ElectraMeccanica Solo EV

Защо тези над 500 електромобила са изхвърлени на сметището - 1

Недалеч от Гилбърт, Аризона (САЩ), има склад за отпадъци, където са натрупани тонове от един необичаен тип автомобили. Хората се чудят: защо ги унищожават? Истинската причина обаче се оказа банална: това е резултат от неуспешно стартиране на автомобилно производство, в резултат на което автомобилите започват да се развалят масово, за компанията става невъзможно да ги ремонтира и в крайна сметка се стига до изхвърлянето им на сметището.

Депото съдържа останките от десетки електрически превозни средства ElectraMeccanica Solo EV - триколесен градски автомобил, който е произвеждан през периода от 2018 до 2023 година. Първоначално позиционирайки Solo като евтино и революционно решение за света на електрическите превозни средства, той се предлага с единична кабина на цена от $18 000.

Защо тези над 500 електромобила са изхвърлени на сметището

Всичко потръгва добре, но много скоро в тези коли се появява дефект. Множество облаквания, карат инженерния екип на компанията да започне да диагностицира проблема. Експертите установяват „дефект в контролера на двигателя или инвертора може да доведе до изключването му в движение“, но така и не намират начин за отстраняване на проблема.

В резултат на това ръководството на ElectraMeccanica инициира изтегляне на почти всички превозни средства, продадени в Съединените щати през периода - общо 528 автомобила Solo.

Въпреки че документите за изтегляне показват, че компанията търси решение на проблема, такова никога не е намерено. През април ElectraMeccanica информира клиентите си за намерението си да изкупи обратно всички продадени превозни средства.

Впоследствие компанията е придобита от производителя на електрически камиони Xos, който не прояви интерес към обновяването на Solo за препродажба. Вместо това е решено да започне рециклирането на повредените коли, както каза служител на депото за един от посетителите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    18 2 Отговор
    Горчивата Реалност е Факт
  • 2 Коя е следващата марка

    27 3 Отговор
    Това е близкото бъдеще и на останалите електрически автомобили.
  • 3 така

    15 0 Отговор
    Стартъпът е най-често стартдаун. И тук щяха да правят подобни смешки, но още чакаме. Радевото служебно правителство обяви и обеща в деня преди размисъла, че започва електроавтомобилостроене в БГ.
  • 4 от село

    11 2 Отговор
    В държавата ни се правеха качествени електрокари за заводи и цехове и ги изнасяхме за западна Европа още през 1973 год. , а сега н умните западняци още не са разбрали ,че ел. автомобилите са като скопени нерези !!
  • 5 Леля Гошо

    11 0 Отговор
    Всички миксер на боклука!
  • 6 Крумов

    6 4 Отговор
    Какви са тези инженери, автомобилът има батерия и електродвигател. Стартираш и караш. То е като - на панаирите електромобилите.

    Какъв контролер на двигателя, какъв инвертор, какво се изключва - важно е акумулаторът да е наред.

    Явно е наистина - аматьорска работа.
  • 7 Завърнал се

    10 1 Отговор
    Скоро и Тесла.
  • 8 Читател

    9 0 Отговор
    Как защо защото са боклук затова.
  • 9 Гост

    12 0 Отговор
    Според Теслю адреналинката електричка,бракуваните електрокари са безценни за рециклиране на материали.Изграждат се стотици заводи за рециклиране.Точно обратното,ще превърнем земята в сметище за електрокари.

    Коментиран от #11

  • 10 доктор Албан

    2 1 Отговор
    Защото са от Зайо Байо, защо.
    Треа са спрете с тея розови дъвки и да почнете да пишете за сериозни неща

  • 11 доктор Албан

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    На твоята Земя се потиш като поp, понеже гориш втори океан мазут и очакваш да разхлажда?
    Или като се извадят тези пластове по двеста трилиона тона очакваш да не замине баланса на кълбото и климата да си е същия? Гумаджията знаеш ли какво прави на баланс машината?
    Айде сега да ми събереш цялата гняc от въздуха и да я върнеш обратно в твоята Земя, за да се върне баланса. Ако не можеш, трай си, недей дава акъл кое как да става.