Отидете към основна версия

7 143 26

Китай подаде жалба до Световната търговска организация срещу ЕС заради митата върху електрическите автомобили

  • китай-
  • европа-
  • ес-
  • мита-
  • електромобили

Китай подаде жалба до Световната търговска организация (WTO) относно митата на Европейския съюз върху произведените в Китай електрически превозни средства. Министерството на търговията на Китай заяви в петък, 9 август, че Китай е прибягнал до механизма за уреждане на спорове на WTO, за да „защити правата за развитие и интересите на индустрията за електрически превозни средства и да си сътрудничи в глобалната екологична трансформация“.

Ще припомним, че ЕС повиши вносните мита за китайските електрически автомобили до 37.6% от юли тази година, заявявайки, че техните производители получават значителни субсидии от китайското правителство. Брюксел смята, че практиката представлява "заплаха от икономическа вреда" за европейските производители на автомобили. Китай твърди, че подкрепата му за електрически автомобили е в съответствие с правилата на WTO.

И двете страни имат време до началото на ноември да се опитат да разрешат различията си, след което митата стават официални. По-рано в отговор на действията на ЕС Китай започна разследване на износа на френски коняк и европейско свинско месо, което според някои анализатори може да се превърне в търговска война с Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.

Свързани новини