Отидете към основна версия

2 117 39

Норвегия постави рекорд по продажба на електромобили

  • норвегия-
  • рекорд-
  • електромобили-
  • volvo

Колите с ДВГ са едва 6%

Норвегия за пореден път затвърди позицията си на световен лидер в областта на въвеждането на електрически превозни средства. През август 2024 г. електрическите превозни средства съставляват забележителните 94% от всички продажби на нови автомобили в страната, поставяйки нов световен рекорд.

Този скок в продажбите на електрически превозни средства контрастира със забавянето на растежа, наблюдавано на други пазари. Впечатляващото включване на пазара в Норвегия, което достигна 87% за годината, може да се отдаде на няколко фактора, включително силни държавни стимули и подкрепяща инфраструктура.

Tesla Model Y се наложи като най-продаваният автомобил в Норвегия през август, следван от Volvo EX30, Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4 и други популярни модели EV.

Щедрите стимули на норвежкото правителство за въвеждане на електромобили изиграха решаваща роля за стимулиране на търсенето. Купувачите и лизингополучателите на електромобили са освободени от данъци върху емисиите и ДДС, ползват намалени пътни данъци и такси и се възползват от по-ниски такси за паркиране.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини