Отидете към основна версия

1 178 64

България подкрепи високите такси за вноса на китайски автомобили

  • електромобили-
  • китай-
  • българия-
  • внос-
  • европа

Пет държави гласуваха против

Европейската комисия успешно осигури необходимата подкрепа от страна на държавите членки за налагане на окончателни мита върху електрическите превозни средства, произведени в Китай. Това решение е следствие от разследване, което установи, че Китай несправедливо субсидира своята индустрия за електрически превозни средства.

Въпреки противопоставянето на пет държави членки, Комисията реши да продължи с въвеждането на тарифите, които ще продължат пет години и ще достигнат до 35 %. България подкрепи тези мерки, заедно с още девет държави. Новите мита ще бъдат добавени към съществуващата ставка от 10 процента, което на практика ще увеличи цената на електрическите превозни средства, произведени в Китай, на пазара на ЕС.

Решението за налагане на мита идва на фона на нарастващата загриженост относно икономическите практики на Китай и тяхното въздействие върху ЕС. ЕС активно се стреми да намали зависимостта си от Китай, а тарифите се разглеждат като мярка за защита на европейските индустрии от нелоялна конкуренция.

Докато Китай отрича твърденията за нелоялни субсидии, ЕС настоява, че митата са необходими за преодоляване на отрицателното въздействие на китайските практики върху европейския пазар. Комисията подчерта необходимостта от решение, което да е съвместимо със СТО, да е ефективно и приложимо.

Очаква се въвеждането на тези мита да окаже значително въздействие върху европейския пазар на електрически превозни средства, като потенциално ще повлияе на конкурентоспособността на моделите, произведени в Китай, и ще повлияе на избора на потребителите.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.

Свързани новини