Отидете към основна версия

4 934 12

Иво Прокопиев: КТБ е схема, групировка и октопод

  • иво прокопиев-
  • ктб

Колкото по-висока е лихвата, толкова е по-рисково

Бизнесменът и издател на в. Капитал Иво Прокопиев обяви в предаването Дикофф по Нова ТВ, че КТБ е "схема, групировка и октопод".
Банката е финансирала свързани лица и фирми, близки до нейния мажоритарен собственик Цветан Василев, каза той. Тя е раздала над 5 млрд. лв. кредити. КТБ е действала като инвестиционен фонд, което е незаконно.
С парите на вложителите е финансирала медии, НПО-та и политици, обясни Иво Прокопиев. Според него банката е източена, защото над 95% от нейните активи са в 150 човека и фирми. "Царят е гол или по-точно няма цар", коментира бизнесменът.
По думите му банковия депозит е рискова инвестиция. "Колкото по-висока е лихвата, толкова е по-рисково", заяви Прокопиев. Той смята, че няма икономически смисъл КТБ да бъде спасявана и трябва да й бъде отнет лиценза. Освен това трябва да бъдат изплатени от БНБ гарантираните 100 000 евро на вложителите.
Финансисти днес също коментираха, че КТБ е нова съвременна пирамида, подобна на тези от 90-те години. Нейният собственик, т.нар. банкер Цветан Василев пък се явява новия фараон и се нарежда до имена като Соломон Анжел, който все още се чака да построи града на мечтите, Георги Аврамов от пирамидата Лекс и фараона Иво Недялков, коментират те.
Неслучайно се говори, че Цветан Василев седи зад всички криминални атаки към останалите банки. Той има интерес да стресира и срине цялата банкова система. По този начин клати и държавата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини