14 Септември, 2014 13:27 2 605 2

Предстои да се разбере капиталовата дупка в КТБ

  • ктб-
  • кредити-
  • криза

Тя раздава кредити на около 30 свързани фирми в размер на 1.5 млрд. лв. Не е нормално да дава лихви по депозити в размер на 8%, а на някои дори преференциални до 14%, основно политици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Мирослав Владиславов


Незнам депозантите в КТБ защо протестират след като няма нарушение на банковите закони, заяви икономиста Владимир Каролев. Предстои да разберем каква е капиталовата дупка в КТБ, обясни той. Според други банкери Цветан Василев е откраднал парите на своите депозанти. Те трябва да го линчуват, а не да се надпреварват да го защитават публично, каквото не би се случило никъде по западните страни.
Хората са излъгани от високите лихви по депозитите.

Всъщност те са вложили парите си в поредната пирамида в България.

Тя обещава добра доходност, а същевременно с парите на протестиращите вложители, Цветан Василев кредитира собствени бизнес начинания чрез свързани фирми и лица. Оказа се, че т.нар. банкер Цветан Василев не може повече да поддържа пирамидалната структура и бяга в чужбина. Все още никой не може да каже с точност колко пари е отмъкнал Василев.
Едва ли са само публично обявените 200 млн. лв. Депозантите и обществото трябва да разберат, че колкото и пари да е изнесял от България, те не са лично негови. Той е извършил жесток обир на българския народ и държава и е крайно време да понесе отговорността.
Самият Вежди Рашидов, който е един от ужилените казва: "Комитетът за защита на вложителите от КТБ  има над 500 души със светли пари и част от тях – над гарантираните влогове. Вътре са и фирми, фабрики, предприятия, реален бизнес. Всички са готови да се борят докрай. Имаме данни не само за онези, които проведоха криминалната акция с удара срещу КТБ, имаме и сигнали, че депозанти, които не могат да докажат произхода на парите си, са били предупредени да ги изтеглят от КТБ своевременно.

Знаем и за избраници, на които са раздавани кредитни карти,

за да харчат на воля нашите пари".
Финансисти коментират, че КТБ е нова съвременна пирамида, подобна на тези от 90-те години. Нейният собственик, т.нар. банкер Цветан Василев пък се явява новия фараон и се нарежда до имена като Соломон Анжел, който все още се чака да построи града на мечтите, Георги Аврамов от пирамидата Лекс и фараона Иво Недялков, коментират те. Неслучайно се говори, че Цветан Василев седи зад всички криминални атаки към останалите банки. Той има интерес да стресира и срине цялата банкова система. По този начин клати и държавата.
КТБ главоломно се разрасна за 5 години по време на управлението на тройната коалиция и ГЕРБ. В световната банкова история никоя банка не е достигала водещите за такъв кратък период. Това показва, че фараона Цветан Василев през цялото време е бил обвързан с политици, коментират финансисти. Те са подкрепяли него и той тях. Давал е пари на всички, включително и на Иван Костов.
Голяма част от политиците чрез негови схеми са вземали предприятия и фирми, които пари те не са връщали. По този начин Василев не е извършвал реално банкиране. Той подлъгва хората да си внасят парите на депозити на високи лихви, тъй като и държавата си държи средствата в КТБ. Допълнително заблудата за народа идва и от нагласените и купени награди, които получава КТБ като банка на годината, а за Цветан Василев - банкер на годината и Мистър Икономика.
Финансистите разкриват схемата на кухата банка.

Тя раздава кредити на около 30 свързани фирми в размер на 1.5 млрд. лв.

Не е нормално да дава лихви по депозити в размер на 8%, а на някои дори преференциални до 14%, основно политици. При положение, че на останалите банки е 3-4% лихвата. При ресурс на КТБ от 5 млрд. лв. и при раздаване на лихви по депозитите от 8%, тя трябва да изплати 400 млн. лв. годишно. Издръжката на банката е още 2% от нейния ресурс. При отпускането на кредити дава 7-8% лихва, които отиват за покриването на лихвите по депозитите и за издръжка. Тогава излиза въпроса от какво печели? Василев трябва да е давал кредити на 10% и всички получатели да са изцяло коректни и да плащат редовно, без да закъсняват. Всички банкери обаче знаят, че обикновено 20-30% от сумите по кредитите не се изплащат редовно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    След като всичко е ясно кому е нужно да се прилага на хората толкова време психически тормоз.Кой ште поеме отговорността че провалихабъдештето на тези деца които не успяха да си платят таксите за образованието да се учат в чужбина поради това че спестяванията им са на съхранение в КТБ.
  • 2 жоро

    0 0 Отговор
    Нещата вървят към добро от както сме в ЕС. Само напред :)

    http://www.armadalasercenter.bg/