Отидете към основна версия

1 781 1

Schlumberger съкращава 9000 души заради евтиния петрол

  • schlumberger-
  • нефт-
  • петрол-
  • служители-
  • съкращаване

Ескалацията на безредиците в Либия и Ирак, но и международните санкции срещу Русия са довели до решението на водещата в света петролна компания Schlumberger да съкрати 9000 души. Допълнително положението се утежнява от очакванията в спад в проучванията и добива. Свиването на персонала ще доведе до намаляване на разходите с $296 млн.

Рестриктивната мярка се обяснява с падането на цените на черното злато на световните борси. За компанията работят около 120 000 в над 85 страни по света. Загубите от преструктурирането на компанията възлизат на над $800 млн.

От юни миналата година световните цени на петрола са паднала с над 55%. Сега основните сортове петрол – Брент и американския лек суров се търгуват под нива от $50 за барел.

Най-много служители Schlumberger има в Русия, където за компанията се трудят около 14 000 души.

През юли 2014 г. САЩ и ЕС въведоха ембарго върху доставките за Русия няколко видове оборудване предназначено за арктическо, дълбоководно и добива за шистов газ.

През септември компанията започна да прехвърля от Русия в други части по света част от инженерния си и мениджърския си екип.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини