Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 15:13 2 583 2

BP: Пазарът на петрола е като през 1986 г.

  • вр-
  • петрол-
  • цени-
  • робърт дадли

Цената на петрола ще се запази ниска в близко бъдеще. Това прогнозира президента на британската корпорация BP Робърт Дадли. Според него ще е нужно много време да се възстановят предишните високи цени от $100 за барек на черното злато, отбелязва агенция Блумбърг.

За последното тримесечие на 2014 г. печалбата е в размер на $2,2 млрд. срещу $2,8 млрд. за същия период на 2013 г. За цялата 2014 година печалбата е $12,1 млрд. срещу $13,4 за 2013 г.

Робърт Дадли не пропусна да припомни, че ситуацията на петролния пазар е подобна с тази от 1986 г., когато средногодишните котировки на сорта Брент паднаха до $14,4 за барел.

Ниските цени на петрола влияят на икономиката на всички страни-производителки на петрол, сред които е и Русия. Тази ситуация се отразява твърде тежко на руската икономика, отколкото санкциите, отбелязва Ройтерс.

Тази констатация на Робърт Дадли не е случайна, в предвид че ВР притежава 20% от Роснефт.

По тази причина приходите от руската компания са паднали до $470 млн. за последното тримесечие на 2014 г. срещу $1,1 млрд. една година по-рано. Това се дължи и на слабата рубла.

Падащите цени на петрола и икономическата блокада на Русия са принудили една от водещите в света петролни компании да преразгледат своята позиция за инвестиции през 2015 г., разкрива Би Би Си.

През настоящата година BP ще съкрати инвестициите си до $20 млрд. спрямо $22,9 млрд. през 2014 г. и ще изплати за четвъртото тримесечие дивидент от 10% за обикновена акция.

Все пак компанията планира през 2015 г. да повиши добиването на петрол и да продаде активи за близо $10 млрд. След причинения от BP разлив на петрол в Мексиканския залив, компанията бе принудена да продаде активи за около $40 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Всичко се прави с една единствена цел да унищожат Русия но са сбъркали Путин не е Горбачов.
  • 2 ккк

    0 0 Отговор
    Прав си ,Путин е болен мозък ,а Горбачов беше нормален човек.