Отидете към основна версия

1 746 10

Международните резерви на Русия намаляха с нови $5 млрд. за седмица

  • рубла-
  • лихва-
  • резерви-
  • валута

Международните резерви на Русия са намалели за седмицата от 6 до 13 март с нови $5 млрд.  до 351,7 млрд. Това съобщи Централната банка на страната - Банката на Русия.
Това е спад за десета поредна седмица.

От началото на юли 2014 г. международните резерви на Русия стабилно се топят. В края на  юни миналата 2014 г. те са били $478 млрд. Оттогава те са намалели с близо $130 млрд. Част  от резервите беше използвана в подкрепа на рублата, а друга за инжекции в икономиката.

В средата на декември 2014 г. Централната банка на Русия предприе извънредно драматично  повишение на основната лихва с цели 650 базисни пункта до 17%, като реакция на панически  спад на местната валута до 80 рубли за долар и до около 100 рубли за едно евро. В края на  януари лихвата беше намалена изненадващо с 200 базисни пункта от 17% на 15%. В средата на  март лихвата беше свалена до 14%. Все още не е известно кога лихвата ще възстанови  позициите си преди шоковото й вдигане.  

Международните резерви са високоликвидни чуждестранни активи, с които разполага Банката на  Русия и правителството. Те са състоят от чуждестранна валута, специални права за тираж,  резервни позиции в МВФ и златен резерв.

Руската централна банка вече предупреди, че икономическите условия в страната може би ще  продължат да се влошават до първото тримесечие на 2016-а година, когато тя очаква БВП да  удари дъното. През 2015 г. прогнозите са за спад на БВП с 3,5% до 4%. За 2016 г. се очаква  пак руската икономика да се свие, но с от 1% до 1,6%, след което очаква солиден растеж на  БВП с 6% през 2017-а година.

Експерти очакват нетното изтичане на капитали от Русия може да достигне $110 млрд. през  2015 г. Тази тенденция се дължи на ефекта на западните санкции срещу руската икономика,  наложени след решението на президента Владимир Путин да анексира Крим и да подкрепя  проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини