Last news in Fakti

16 Декември, 2014 09:17 2 190 6

Руската банка вдигна лихвата на 17%

  • русия-
  • рубла-
  • петрол

бли за долар. Основните причини за обезценяването на руската валута са падащите цени на петрола и западните санкции срещу Кремъл, които оказват своята негативна роля върху руската икономика

След седмици на отричания Руската централна банка предприе дългоочаквания ход да вдигне основата лихва, съобщава Би Би Си.

Основната лихва се вдига на 17% от 10,5%.

Решението е продиктувано от желанието на банката да спре обезценяването на рублата към основните валути: долара и еврото.

"Това решение е насочено към ограничаване на значителните и големите рискове с обезценяване на рублата и покачването на инфлацията", се посочва в изявление от Централната банка. Решението е в сила от вторник. Решението за лихвата беше очаквано след като на 11 декември лихвата беше вдигната на 10,5, а през октомври тя се повиши до 9,5%.

От началото на година рублата загуби 45% от стойността си спрямо долара от началото на година.

Руската валута дори удари дъното от 67 рубли

спрямо долара. Все пак тя успя да се върне около психологическото ниво от 60 рубли за долар.

Основните причини за обезценяването на руската валута са падащите цени на петрола и западните санкции срещу Кремъл, които оказват своята негативна роля върху руската икономика.

Когато Централната банка повиши с 1% основната лихва миналата седмица, това изглеждаше, че се дава таблетка срещу главоболие на тежко болен пациент. Вдигането на лихвата с 6,5% показва, че централните банкери „се хващат за дефиблиратора“ в опит да съживят икономиката и да укрепят доверието във валутата. Ситуацията обаче изглежда все по-безнадеждна.

В понеделник

основният индекс на Московската борса RTS отбеляза спад от 10%.

Рублата също изгуби 10% от стойността си, достигайки 15-годишно дъно.

Все пак в началото на седмицата нямаше паника пред обменните бюра и банките. Банкерите знаят, че трябва да действат смело, за да предотвратят вълнения сред руснаците.

От началото на годината Централната банка изхарчи $70 млрд. в подкрепа на рублата.

Световната банка предупреди, че

руската икономика ще се свие с най-малко 0,7% през 2015 г.,

ако цената на петрола не се възстанови.

Повишаването на лихвения процент крие своите рискове, като по-скъпи заеми и забавяне на икономическия растеж. Експерти се надяват, че високата лихва може да спре изтиането на капитали от Русия. Финансисти са скептични, защото политическата неспособност да се справи с икономиката принуждава обикновения руснак да търси спасение на своите спестявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 0 Отговор
    Абе няма проблеми бе! Ще изтраят и тази криза! Малко кризили са видяли хората. Тамън ще се сплотят с Китай и Индия и веднъж за винаги да закопаят смрадливия долар.
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Ъхъ, мичтай си, точно тъй ша стане! След фалита да видим кви ша са ви опорните точки.

  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    днес рублата е с нов рекорд 100 рубли за евро.честито на печелившите ,а на разбирачите от соца пак няма да им излязат сметките и вместо да фалира сащ ще фалира някои друг,ха познайте кой?
    и всичко това заради амбициите на един диктатор и имперското мислене и робската психика на един народ!!!лошото ще стане след това щото несигурността в русия ще се отрази на целия свят и пак "лошия" сащ ще трябва да прави компромиси и да спасява "великия" путин!

    Коментиран от #4

  • 4 щщд

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Със санкции един Иран не можаха да уплашат,а какво остава за Русия ,въпреки че санкциите срещу Иран бяха двуцифрен брои години ,Иран се капсулира и вече не можеха да му въздеѝстват по никакъв начин.Може да се въздеѝства само на свързани икономики с открити пазари,вероятно това и ще направи Русия за в бъдеще,няма да работи със западни икономики,а ще се обърне само в своите си свери на влияние,докатро пак си получава валутните постъпления от неините си свери, и това е страхът на запада в момента невъзможност да се контролира повече Русия.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "щщд":

    А сега спри да нищиш толкова сериоэно международната политика,напиши 100 пъти "сФера"/ама не със В/ и после пак "впериод"...ако не си си эабравил мисълта:)
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "щщд":

    няма защо да я плашат със санкции,просто държавата на путин фалира .ако тренда на девалвация се запази ще има финансов колапс и сриване на икономика и държавност ,щото путин няма да има как да плаща на държавния апарат ,което ще накара този апарат да се корумпира допълнително,не че сега не е .и лошите хамериканци и еврогеици с фалиралия долар и икономики ще почнат да махат санция след санкция ,а плакалиците тук ще се объркате хептен!