Отидете към основна версия

2 063 12

ЕЦБ запази помощта за Гърция

  • ецб-
  • помощта-
  • гърция

Спешната ликвидна помощ за Гърция остава на нивата договорени в петък

Снимка: БТА/AP

Европейската централна банка съобщи, че ще запази своето финансиране към гръцките банки, което бе договорено в петък, съобщи Би Би Си.

От ЕЦБ заявиха, че са готови да преразгледат решението за спешната ликвидна помощ и че работят в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция. Гръцките банки зависят от спешната ликвидна помощ, която ако бъде спряна, страната може да излезе от еврозоната.

Говорител на банката потвърди пред Би Би Си, че Гърция все още има достъп до спешната ликвидна помощ.  В изявление на ЕЦБ се цитира изявление на управителя на Централната банка на Гърция – Янис Стуранарас, в което се казва:

„Банката на Гърция, като част от евросистемата, ще предприеме всички необходими мерки за осигуряването на финансова стабилност за всички гръцки граждани в тази трудна ситуация.“

Изявлението дойде ден, след като финансовите министри от еврозоната решиха да отхвърлят молбата на Гърция за удължаване на периода за текуща финансова помощ за страната, докато се проведе референдум за приемане на спасителния план, предложен от кредиторите, който ще се проведе на 5-ти юли.

До 30-ти юни Гърция трябва да изплати 1.6 млрд. евро от дълга си към МВФ, като в противен случай може да изпадне в неплатежоспособност. Правителството иска отпускане на средствата от спасителния фонд за страната, което може да стане само при финансови реформи.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини