Last news in Fakti

29 Юни, 2015 08:32 2 000 5

Ексминистър: Скоро Гърция ще има нова валута

  • гърция-
  • евро-
  • криза-
  • банки-
  • валута-
  • драхма

Кризата в съседката ни ще има положителен политически ефект за нас, смята Николай Василев

Ексминистър: Скоро Гърция ще има нова валута - 1
Снимка: АП/БТА

"Всеки ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще има нова валута". Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев за "Здравей, България" по Нова телевизия.

По думите му още в следващите дни в южноевропейската държава ще има някакво ново разплащателно средство: "Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини".

"Аз не съм сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. Самото изтичане на споразумението на 30-ти и това, че банките не работят не значи автоматично, че не може да бъде подписано ново споразумение. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати", заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според него не е ясно дали в страната изобщо ще има референдум и какво точно ще се гласува на него.

Що се отнася до ефектите на гръцката криза върху България, Василев коментира, че за банките ни няма да има особен проблем - дори за тези, които носят гръцки имена.

"Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой", уточни бившият министър.

Той изтъкна, че развоя на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

"Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция", заяви Василев. 

Българското външно министерство съветва гражданите, които имат намерение да пътуват до Гърция, да бъдат подготвени за възможността банковите услуги – включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати да бъдат ограничени за неопределен период.

Министерството препоръчва да се пътува с достатъчно евро в брой.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Къде се спотаиха ония,които се скъсваха да хвалят начина на живот на Гърция, само и с единствената цел да очернят България и правителството й?Ще успеят ли някакси да осъзнаят ,че изпадайки в екстаз от неплащането на дълговете на Гърция и закономерното й изпадане във фалит ,всъщност одобряват катастрофалните последици за населението?А тъпите "умозаключения" на въпросната агитка "Евала на гърците-поне ядоха,пиха и преметнаха Европа" ,по същество е равносилно да кажеш на гроба на загинал при катастрофа "Евала бе човек-поне си покара бясно"!

    Коментиран от #3

  • 2 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Да и мастилото на новите банкноти ще струва повече от самите гръцки банкноти пример сърбия преди 15-години и стабилният им динар вързан за швейцарският франк.
  • 3 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Нека най-напред загинат и тогава да говорим за самоубийство или колко зле ще стане! Ще ти дам пример - във всички европейски държави има закон за личния фалит, разбира се, без България. Вземаш големия кредит, изглеждаш надежден, а после, след година преставаш да го плащаш и обявяваш личен фалит. Една доста голяма сума пари остава за теб, а дълговете ти се разсрочват и изплащат постепенно. Ти продължаваш да имаш пари, но не ги развяваш никъде и никой за това няма представа. Каквото ти вземат за 5 години от датата на обявяване на фалита - това е!

    С Гърция не отчитате факта, че всички крият данъци и доходи. Не обръщате внимание на това, че с години се получават щедри социални придобивки. Не се посочва и колко всъщност гръцкото общество е богато - а то е доста богато. Надеждите на мнозина българи са свързани с желанието да се подиграят на "оялата се мързелива" Гърция, която всеки момент ще се катурне!

    Момчета и момичета, Гърция не е България! Населението е натрупало такива активи, че мнозина спокойно са си купили имоти в чужбина и ще си живеят там. Непрекъснато се тиражира и новината как за един ден от банкоматите били изтеглени 400 млн. евро. 400 млн. евро! Мога да Ви уверя, че колкото и зле да се твърди, че е Гърция, България в следващите 20 години няма да е толкова добре!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Банкеръ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Кор":

    -Много си зле със материала и нищо не знаеш по-въпроса....-Дългът го дължи и го плаща гръцкото правителство или държава независимо коя политическа партия е на власт а не обикновеният работлив и богат грък капиш....панимаеш ли комуне което не е прочело нито един учебник по-икономика и финансии?!
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Кор":

    С теб май говорим за различни хора!Сигурно си забелязал колко богати хора има в България/ще ги познаеш по колите и палатите,защото те никога няма да те поканят на гости,нито ще имаш достъп до банковите им сметки/,но те са около 5-10% от населението.Същото е и в Гърция.Та за разлика от теб,аз ти говоря за "хората от народа" и в тая връзка оня ден гледах по ТВ-то как един гръцки продавач на вестници в павилион изплака,че работи 12ч на ден и седем дни в седмицата,а дълговете му се увеличават!Остава да ти благодаря за инфото как се става кредитен милионер в чужбина-още утре заминавам да тегля "големи кредити" ,но няма да им кажа че ще обявявам фалит и нямам намерение да ги връщам:)