Last news in Fakti

29 Юни, 2015 09:06 864 3

БНБ: Банковата криза в Гърция няма да засегне България

  • гърция-
  • банки-
  • криза-
  • бнб

Банковата криза в Гърция няма да засегне България. Това се казва в официално съобщение на Българска народна банка (БНБ).

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава следното:

• Българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни;

• Българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство;

• Негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.

Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кънев

    0 0 Отговор
    Ей така ги искам от БНБ, а не като при КТБ, да се чудиш как изтърваха нещата там, но най-вероятно не са ги изтървали те, някой друг е бил!?
  • 2 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    то в българия няма банкомати ти ми говориш за гръцка криза тоест банков фалит.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Банковата криза няма да се отрази на България,но ЦЯЛОСТНАТА КРИЗА ще се отрази и то даста.Най-малкото ,че голяма част от 300 лилядите бълг граждани работещи там ще се върнат и ще виснат на социалната ни система.За отражението пък върху търговския обмен да не говорим!