Last news in Fakti

28 Юни, 2015 17:18 2 057 12

ЕЦБ запази помощта за Гърция

  • ецб-
  • помощта-
  • гърция

Спешната ликвидна помощ за Гърция остава на нивата договорени в петък

ЕЦБ запази помощта за Гърция - 1
Снимка: БТА/AP

Европейската централна банка съобщи, че ще запази своето финансиране към гръцките банки, което бе договорено в петък, съобщи Би Би Си.

От ЕЦБ заявиха, че са готови да преразгледат решението за спешната ликвидна помощ и че работят в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция. Гръцките банки зависят от спешната ликвидна помощ, която ако бъде спряна, страната може да излезе от еврозоната.

Говорител на банката потвърди пред Би Би Си, че Гърция все още има достъп до спешната ликвидна помощ.  В изявление на ЕЦБ се цитира изявление на управителя на Централната банка на Гърция – Янис Стуранарас, в което се казва:

„Банката на Гърция, като част от евросистемата, ще предприеме всички необходими мерки за осигуряването на финансова стабилност за всички гръцки граждани в тази трудна ситуация.“

Изявлението дойде ден, след като финансовите министри от еврозоната решиха да отхвърлят молбата на Гърция за удължаване на периода за текуща финансова помощ за страната, докато се проведе референдум за приемане на спасителния план, предложен от кредиторите, който ще се проведе на 5-ти юли.

До 30-ти юни Гърция трябва да изплати 1.6 млрд. евро от дълга си към МВФ, като в противен случай може да изпадне в неплатежоспособност. Правителството иска отпускане на средствата от спасителния фонд за страната, което може да стане само при финансови реформи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гърция Капут.....Капут гърция....-Само изкуствено спират неизбежното а то е ясно и на децата от детските градини че гърция е фалирала оттодавна.
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Медиите не са съвсем коректни към читателите, поради което новините се разбират погрешно. Необходим е професионален коментар, който да обясни значението на новината. Запазеният таван на помощта означава ли, че ако и тези пари свършат /а те ще свършат/ банките затварят? Няма прогноза колко ще изкарат гърците с тези пари. Необходимо е да се обясни също, че тази помощ е за банките, а не за правителството и доколко е възможно правителството да посегне на тези пари по византийски.
  • 3 гледам и не вярвам на ушите си

    0 0 Отговор
    до бай хой бай шишарко бай коста и бай бай какво не ви е ясно от утре понеделник гърция е във фалит не де юре но дефакто!!!
  • 4 сссс

    1 0 Отговор
    гърция ще излезе от блатото ако слуша обамката и ес но ако се фанат с руснаците ще объркат конците хи хи хи
  • 5 ссср

    0 1 Отговор
    руснаците не са балами ще им дадат пари ако вземат пристанищата и солунската митница но няма как да стане защото и гърция да се махне от евросъюза си остана член на нато пък и рашъните не са забравили как гърците ги обраха в кипър преди няколко години и им откраднаха към 30-40милиарда долара.

    Коментиран от #6

  • 6 сссс

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ссср":

    нееее другарю от ссср дет вече го няма и няма да гу има разпадна се твоя сран ссср и отиде на кино от 6до5 затуй не гувури глупости и не се наричай с име на рухнула псевдо-империя и да знайш гърците само ВЕЛИКИЯТ ВОЖД БАРАК ОБАМА ша ги опрай и кът не знайш мълчи по убаво ДА ЖИВЕЕ ОБАМА БАЩА И ВОЖД НА ВСИЧКИ ЗЕМНИ НАРОДИ И ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА АМЕРИКА И НАЙ ВЕЛИКИТА ВАЛУТА ДОЛАРА УРАААААААААААААААААААААААААААААААААА

    Коментиран от #7

  • 7 999

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "сссс":

    Да бе вожд е ама на кое африканско племе.И кажете като ви правят инструктажа да ви ограмотят, че пишеш като Десито

    Коментиран от #8

  • 8 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Ми така ве пич виж, че може и без да се обиждаме един друг, а и добро чувство за хумор имаш. Добре както кажеш ще им река утре на развода да ме ограмотят малко но мисля, че няма особенно голяма нужда. Важното е долара да капе всичко друго е второстепенно.
    ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ВЕЛИКИЯТ ОБАМА ВОЖД НА ВСЧКИ ВРЕМЕНА И НАРОДИ УРАААААААААААААААААААААААААААААААААААА

    Коментиран от #9

  • 9 999

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "сссс":

    Ако никои не ти е помагал за последният пост имаш право.

    Коментиран от #10

  • 10 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Е, ти пък сега, някой ми помагал ! Как си го представяш ти това нещо ?
  • 11 баш комунисто

    0 0 Отговор
    много плачете бе комунета за гърци и за руснаци ама май за всеки случай си имате по-2 паспорта а?
  • 12 Пацо

    0 0 Отговор
    След като гръцките избранници на народа опоскаха всички околни банкомати до последната банкнота буквално за часове наредиха всички гръцки банки да преустабовят дейността си и да затворят.
    Грозна работа. Как точно ще осигурят "стабилност за всички гръцки граждани в тази трудна ситуация.“?